/ iStock/Getty Images
Редовно обвинявана, че е прекалено доминирана от мъже и от представителите на бялата раса, американската киноакадемия публикува списъка на 819-те нови членове, поканени да се присъединят към нея, предадоха световните агенции.

Сред тях 45 на сто са жени и 36 на сто произхождат от етническите малцинства, които са слабо представени в организацията. За нови членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха избрани актрисата Аукуафина /"Сбогуването"/, Синтия Ериво /"Хариет"/, Ева Лонгория, както и френските режисьори Ладж Ли /"Клетниците"/ и Жереми Клапен /"Изгубих тялото си"/, изтъква Франс прес. Агенцията акцентира и върху приобщаването към американската киноакадемия на френската актриса Адел Енел, видна представителка на движението #Аз също в родината си.
 

През 2016 година, след като в продължение на много години беше подложена на унищожителни критики, организацията, присъждаща "Оскарите", се ангажира да удвои броя на жените и на малцинствата в своите редове до 2020 година. Киноакадемията със задоволство отбеляза в комюнике във вторник, че е постигнала и дори надминала поставените пред нея две цели.

Ако новопредложените членове приемат поканата, което почти винаги се случва, процентът на жените в организацията ще достигне 33 на сто, срещу 25 процента през 2015 година. Седем от седемнадесетте професионални категории, представени за "Оскарите", са поканили тази година повече дами, отколкото мъже, се казва в комюникето.

Това особено ярко проличава в гилдията на актьорите, където през 2020 година виждаме пристигането на Зендая, на Зази Биц /"Жокера"/, бъдещото момиче на Джеймс Бонд Ана де Армас, както и на Ялица Апарисио, която привлече вниманието върху себе си с ролята си във филма "Рома" на Алфонсо Куарон и получила номинация за "Оскар".

Що се касае до слабо представените етнически общности и не-белите членове на американската киноакадемия, техният брой се е утроил - от 554 през 2015 година те са станали 1797 през 2020 година или 19 на сто от целия й състав.

Преследвайки поставените си цели, организацията е станала много по-интернационална през последните години, като броят на чуждестранните кинодейци в нея се е утроил - те са 2100 на брой от почти 10-хилядната й членска маса.

Само членовете на Академия за кинематографично изкуство и наука могат да посочват отличените с "Оскари" и мнозина считат, че това нейно интернационализиране е позволило на филм като "Паразит" на южнокорейския режисьор Пон Джун-хо да бъде отличен със златни статуетка тази година. И за пръв път най-добрият международен филм да спечели и престижния "Оскар" за най-добър филм.

Една дузина представители на екипа на тази продукция бяха поканени за членове на академията, сред които фигурира и режисьорът Пон Джун-хо. Половината от новопоканените членове не са американци и са представители на 68 различни националности. За да засили разнообразието в своето представителство, американската киноакадемия увеличи значително своя състав, който от 6000 набъбна до около 10 000 души.
БТА