Кание Уест
Кание Уест / Getty Images
Агенцията, представляваща Кание Уест, реши да прекрати отношения с рап изпълнителя, предадоха АП и ДПА. Причината са антисемитските коментари на твореца, известен и с артистичия псевдоним Йе.

Кание Уест вече получи забрана да публикува в Туитър и Инстаграм заради антисемитски коментари и такива с обидно съдържание. Според него робството е било въпрос на избор, а ваксината срещу COVID-19 беше наречена от рапъра „белег на звяра“. По-рано този месец Йе беше критикуван и заради блуза с надпис

"Животът на белите има значение" ("White Lives Matter") при представяне на последната си колекция на Парижката модна седмица.
Агенцията, която досега представляваше рапъра – "CAA", е сред най-големите в Холивуд. Според източник, който не е оторизиран да говори публично, последните коментари на Уест в различни интервюта са станали причина за преустановяване на бизнес отношенията.

"CAA" e поредната организация, която прекъсва отношенията си с Кание Уест. Други водещи фигури в развлекателната индустрия като Ари Емануел, изпълнителен директор на компанията "Ендевър", казаха, че прекъсват връзките с рапъра след антиеврейския му коментар в Туитър.  „Който продължи да работи с Уест, подпомага разпространението на неговата заблуда и омраза“, каза той пред "Файненшъл таймс".
Ари Емануел поиска от "Епъл" и "Спотифай" да спрат стрийминга на музиката на Йе.

Той се обърна и към "Парлър" с призив да не осъществят сделката по продажбата на медийната платформа. Крайнодясната платформа обяви, че ще бъде продадена на Кание Уест.   

ЛеБрон Джеймс и Мавърик Картър, които са клиенти на "Ендевър", подкрепиха Емануел, отменяйки епизода на шоуто си  $The Shop: Uninterrupted“. Причината, изтъкната от тях, е, че Йе е продължил с опасните си стереотипи по време на снимките.

Изпълнителният директор на агенцията "Юнайтед талънтс" ("United Talent Agency") Джеръми Цимер изпрати съобщение до екипа си с молба да бойкотират Кание Уест. „Като компания ние заставаме зад различието в гласовете и идеите. Но не можем да подкрепим езика на омразата, фанатизма и антисемитизма“, се казва в съобщението му.

В понеделник филмовата и телевизионна компания „Ем Ар Си“ („MRC“) обяви, че няма да дистрибутира документална продукция за Йе. „Не можем да подкрепим никакво съдържание, което се отнася към неговите идеи. Мълчанието на лидерите и корпорациите, когато става въпрос за Кание и неговия антисемитизъм като цяло е смущаващо, но не е нещо ново. Новото е тъжното е, че евреите говорят в своя собствена защита“, се казва в изявлението на компанията.

В социалната мрежа Туитър говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер осъди антисемитизма, коментирайки публикация на "Лос Анджелис таймс“ за демонстрация в подкрепа на Йе.

Бившата съпруга на Йе, Ким Карадашиан, обяви, че антисемитската реторика трябва да престане. Тя не назова директно Уест. "Речта на омразата никога няма извинение", написа реалити звездата в Туитър.

В миналото поведението на Йе често бе извинявано заради обяснението му, че страда от биполярно разстройство.