70% от хората са битови алкохолици
70% от хората са битови алкохолици / снимка: Reuters, архив

По-голяма част от хората са битови алкохолици без да го осъзнават, показва ново проучване.

Около 70% от мъжете и жените изпиват по 3-4 чашки, когато седнат на масата, което ги ориентира към графата „битово пиянство”. И докато мнозина смятат, че закоравелите любители на чашката са младите, статистиката показва, че 2/3 от тези, които прекаляват с напитките са над 26 години, пише БГНЕС.

Експерти от американския център за контрол и превенция на заболявани установиха, че степента на злоупотреба с алкохола е шокираща. Много от хората не могат да откажат спиртни напитки, когато са в компания под предлог за „да има поне за наздраве”.

Учените се притесняват най-вече за склонността на жените към пиенето. При нежния пол стомахът произвежда по-малко ензим, който разгражда алкохола, поради което не е препоръчително дамите да се състезават по пиене с половинките си.

Сред най-големите опасности от злоупотребата с него са отравяне, рисково поведение, махмурлук. Също така има много проучвания, които показват връзка на алкохола с болести като рак на гърдата, увреждане на мозъка и преждевременно стареене.