Ветото на президента
Ветото на президента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

При сегашната ситуация в Народното събрание (ако ГЕРБ бойкотира заседанията) закони могат да се приемат с 61 гласа от 240 народни представители. Имаме кворум от 121 народни представители, за да има заседание и след това са нужни само 61 гласа, за да бъде гласуван, който и да е законодателен акт. Как ви се струва това?

Очевидно не е демократично. Но пък е конституционно.

И става така, че една четвърт от народните представители, които няма как да изразяват гласа на всички избиратели, работят и приемат закони. Без наличието дори на просто мнозинство.

И стигаме до актуализацията на бюджета. Управляващите искат още пари.

Основната опозиционна партия ГЕРБ е против, водещи български икономисти също, извън парламентарни партии в дясно - също.

Независимо от това управляващите ще гласуват промените, които ще засегнат всеки един от нас с гласовете на минимум 61 депутати (ако ГЕРБ не е в залата).

Ако ГЕРБ е в залата, тогава необходимите гласове стават повече, но пак няма да имаме поне просто мнозинство.

И така, става дума за около 1 млрд. лева. За такава промяна очевидно е нужна по-голяма подкрепа. Но при сегашната политическа ситуация това няма как да стане.

Но все пак има един ход, чрез който тези важни промени ще трябва да бъдат приети от НС с просто мнозинство - поне 121 гласа. И това е ветото на президента.

Актуализацията на бюджета не е просто законотворчество. Това е много сериозно и важно решение на правителството и НС и то трябва да бъде взето с гласовете на колкото се може повече народни представители.

И само ветото на президента може да изиска по конституция просто мнозинство, за да бъде преодоляно. (член 101, ал. 2 от Конституцията).

Ето защо президентът Плевнелиев е длъжен да наложи вето на тази актуализация дори и само, за да изиска от НС по-висока подкрепа. Така спорната актуализацията на бюджета ще трябва да бъде ясно подкрепена от повече народни представители, включително и с гласове от Атака.

 

Още текстове от автора можете да прочетете тук