Таралеж, коза и чаша кафе

/ iStock/Getty Images
Прасенце, коза и чаша топло кафе: да си поръчаш напитка в заведение и да галиш сладки животинки. В Япония този тип заведения са особено нашумели. Защитниците на животни протестират срещу новата мода.

"Mipig" - така се нарича едно от новите кафенета на Токио. То обаче не е обикновено заведение. "Mipig" e едно от нашумелите "кафенета за галене на животинки", в които стресирани клиенти могат да се отпуснат за половин час в компанията на домашно прасенце и ароматна чаша кафе. 

Първите трийсет минути престой в кафенето "Mipig" в компанията на сладко животинче струват 6.50 евро. За всеки следващ половин час клиентите заплащат около четири евро. Задължително е да се поръча поне една напитка, като цените започват от 4,90 евро. Освен това домашните прасенца могат да бъдат закупени. Те са доставени от Великобритания и струват по 2400 евро.

Япония кафе
iStock/Getty Images

С котки, гущери, кози срещу стреса

Идеята за създаването на пространства, в които хората могат да галят животни, се ражда през 2004 година в Осака. Там се открива първото кафене, в което клиентите могат да си играят с котки. След неговия успех идеята се разпространява и в други градове, а собствениците разширяват концепцията и започват да включват и други видове животни - например таралежи, зайци, кози, гущери.

"Много японци вярват, че близкият контакт с животните оказва лечебен терапевтичен ефект върху човек, който е подложен на голям стрес в ежедневието си", обяснява Кевин Шорт от университета за информационни науки в Токио. "Кафенето предлага на хората възможност да се докоснат до животните за ограничен период от време, без да се налага да притежават домашен любимец."

"Таралеженото кафене на Хари" в Йокохама пък може да се похвали с 50 бодливи животинки, както и със сурикати, порове и голям гущер. Животните се намират в заградено помещение. Сурикатите веднага се заиграват с всеки, който влезе при тях. Те обичат да се катерят, да дъвчат връзките на обувките и краищата на дрехите, до които се докопат. Също толкова пъргави са и поровете, затова персоналът на кафенето трябва непрекъснато да внимава да не избягат от заграденото помещение. Таралежите са по-сдържани.

10 неща, които не трябва да правите в Япония (ВИДЕО)

"Тези кафенета вредят на животните"

Много активисти, защитаващи правата на животните, критикуват най-новата мода в Япония. Те протестират срещу кафенетата за животински ласки и срещу начина, по който се третират животинките. Много от дивите животни, които живеят в подобни кафенета, умират твърде рано. Те страдат и са подложени на голям стрес поради присъствието на хората, шума и ограничената им свобода на движение, казват защитниците на правата на животните.

И още:

Това го има само в Япония: сумисти разплакват бебета, за да ги каляват (ВИДЕО)

С котки на кафе (СНИМКИ)

7-те най странни бара в Япония

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Deutsche Welle