Все по-често у нас освен традиционното японско суши, срещаме и мочи. Това е десерт. Прави се от бял лепкав ориз, който се приготвя чрез желиране. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки".
Вижте как кръфин още при появата си скара две водещи сладкарници
Лепкавият ориз е многокомпонентна смес, която се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година, съобщават от foodpanda.
Вижте 10 любопитни факта за мочи, които може би не знаете:
⦁ В миналото мочи се е консумирало само от императора и благородниците.
⦁ То носи предзнаменование за добър късмет
⦁ Мочи е талисман за щастливи бракове и поради тази причина се консумира в сватбения ден.
⦁ Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи, символизират дълъг живот.
⦁ Температурата, при която желира ориза е 62 градуса.
⦁ Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.
⦁ В Индонезия ядат мочито със сусам
⦁ В Малайзия го консумират с фъстъци
⦁ В Хаваи го приготвят с кокос
⦁ В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най- различни добавки като ядки, плодове, стърготини, сладка.