Спорът за мястото на паметника на Радой Ралин в София
Спорът за мястото на паметника на Радой Ралин в София / снимки: Impact Press Group, архив
Спорът за мястото на паметника на Радой Ралин в София
52837
Спорът за мястото на паметника на Радой Ралин в София
  • Спорът за мястото на паметника на Радой Ралин в София

Къде да бъде поставен паметникът на сатирика Радой Ралин, отговорът на този въпрос след серия от срещи между наследниците му, столична община и авторите на проекта, вече като че ли е ясен. Скулптурата, дело на Георги Чапкънов, ще бъде на площада, носещ името на твореца, пред бившото кино „Изток". Авторите на проекта имаха идея паметникът да е част от пешеходната зона до Софийския университет, но след писмо на ректора проф. Иван Илчев до общината, идеята отпадна.

Тези дни не е нужно да си ял люти чушки, за да се подлютиш, че изобщо има спор къде да бъде монументът на автора на „Люти чушки". Че спор няма, уверяват всички страни по казуса - от синовете на Радой Ралин, през архитекта на паметника, до общината и Алма матер. Още през 2006 година има решение на СОС скулптурата на сатирика да бъде поставена пред бившето кино „Изток", разказва синът му Кин Стоянов:

„През 2004 г., след кончината на Радой Ралин, по предложение на проф. Кирил Топалов, който тогава мисля, че беше председател в Общинския съвет на Комисията по култура, Общинският съвет взе решение именно на площада пред бившето кино „Изток", като площад „Радой Ралин". През 2006 г. Общинският съвет взе решение на площад „Радой Ралин" да се издигне паметникът му, а през 2007 г. дори главният архитект на София Петър Диков беше дал разрешение за строеж. След това се завъртя и вариантът това да бъде срещу Културния клуб на Университета. В началото на тази седмица с брат ми разбрахме, че проф. Иван Илчев е отправил едно писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с което изразява мнението на академичната общност, че това не е най-подходящото място за издигането на паметника. Ние с брат ми се запознахме с писмото на Иван Илчев. В него нямаше нищо обидно по отношение на паметта на баща ни и така организирахме една среща с Малина Едрева и с Петър Диков, в което изразихме волята си като наследници - след като има противоречие, в никакъв случай не бихме искали паметта за Радой да разделя общественото мнение и да се премине към първоначалния вариант и паметникът да бъде издигнат там, където беше решено 2006 г. и санкционирано през 2007 г. Заедно с брат ми Стефан направихме среща със скулптура Георги Чапкънов и с архитекта на паметника Станислав Константинов и стигнахме до заключението, че минаваме на този вариант и ще обединим усилията си час по-скоро паметникът, който е напълно готов да бъде монтиран на площад „Радой Ралин" пред бившето кино „Изток"".

Идеята паметникът на Радой Ралин да е в пешеходната зона до СУ, като че ли идва от авторите на проекта, сред които е и архитектът Станислав Константинов.

„Статуята е готова, чудесна е и всичко е наред. От Чапкънов могат да се очакват само хубави работи. Последно решението е да се сложи пред кино „Изток", на площад „Радой Ралин", където има решение на Общинския съвет от 2006 г.", обясни още Константинов.

Чия беше идеята да се сложи при Софийския университет?

Идеята беше, че на една пешеходна зона винаги е хубаво да има изкуство, а пък изкуство от такъв порядък и на такъв автор е чудесно да е в центъра на града, но мисля, че няма никаква беда. Това ще се сложи на мястото, което е предвидено, а и това е желанието на неговите синове и пак ще стои чудесно. Аз мисля, че цялата работа малко се преекспонира.

Авторите на проекта за паметник ли искахте да е по-скоро в района на Университета? Място, което беше типично за среща с Радой Ралин, поне за читателите на Народната библиотека, където доста време отделяше той.

Той минаваше непрекъснато там и самата пластика е така - един Радой в цял ръст, крачещ, един от нас, който разбираше по-различно битието си, но един човек.

На Вас Ви се щеше да е там?

Мен ми се иска всичко хубаво да бъде в града. Дали ще бъде пред кино „Изток", или тук, според мен, навсякъде хората ще го виждат. Той беше една личност, която е емблематична, още повече, че на тази улица на „Орлов мост" в началото е живял Райко Алексиев. Въобще идеята беше да се получи една улица на сатириците - Алеко, Подвързачов, Михайловски и всички тези, които са забравени, но няма никакво значение. Аз мисля, че зоната стана прилична. Дано само хората я опазят, защото сега е с великолепни цветя, зеленина и ако се опази, това ще е един много голям плюс за София.

Аргументите на Алма матер да не искат паметникът на Радой Ралин да е в района на Университета представи Симеон Хинковски от координационния център на висшето учебно заведение.

„Според нас би се нарушил културният синхрон, който е в момента като културно пространство на територията покрай Университета - с паметници на личности от естеството на братята Кирил и Методий, Евлоги и Христо Георгиеви, на св. Климент Охридски. Нашата позиция е, че дори лично Радой Ралин не би искал подобно нещо - паметникът му да бъде поставен на място през Софийския университет", обясни Хинковски.

А на Паисий Хилендарски ли е мнението Ви, че трябва да има паметник?

Това беше нашето предложение. Ако задължително в проекта, който е направен за конструкцията на „Цариградско шосе" за локалното платно, на тази пешеходна зона, която се отвори, предложихме ако трябва да бъде поставен паметник, то по-скоро да поставим паметник на Паисий Хилендарски, отколкото да поставим паметник на Радой Ралин, тъй като говорим за един културен облик на местата и паметниците, които са на на хора, които са с друг вид памет, които им дава българският народ. В никакъв случай не подценяваме Радой Ралин и не подценяваме това, което е свършил за съвременното общество, но най-вероятно и самият Радой Ралин изобщо не би се съгласил паметникът му да бъде поставен на това място. Това е и убеждението на двамата му синове.

Заместник-кметът по културата на столицата Тодор Чобанов обобщи окончателното решение на общината: „Това е място, което е определено още през 2006 г. за неговото поставяне. Това е площадът, който сега се казва „Радой Ралин" пред кино „Изток", неговият квартал, където той живееш и хората и до днес го помнят".

В какъв срок ще се състои това построяване?

Това зависи изцяло от самата фондация. Смятам, че е въпрос на много кратък срок, защото на практика е готова скулптурата и както каза арх. Диков, при представяне на искане за разрешение за поставяне, той ще го издаде в рамките на 24 часа това разрешение за поставяне, което означава, че до няколко седмици най-вероятно ще имаме резултат.

И така, паметникът на автора на „Люти чушки" ще бъде поставен на площада пред бившето кино „Изток", там в духа на сатирата вместо да се прожектират филми вече има супермаркет, сюжет, който сигурно би усмихнал Радой Ралин.