Сп. „Шпигел”: Надежда за медицинските сестри
Сп. „Шпигел”: Надежда за медицинските сестри / netinfo

"Надежда за медицинските сестри" - така е озаглавен кратък материал в новия брой на седмичното германско списание "Шпигел". В него се посочва, че е настъпил нов рунд във войната на нерви с Либия.

В тази връзка се припомня, че от осем години пет български медицински сестри и един палестински лекар са в затвора, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване на 426 либийски деца с вируса на СПИН.

Посочва се, че нито международните протести, нито перспективите за оказване на финансова помощ за либийското здравеопазване са успели да накарат полковник Муамар Кадафи да отстъпи. Заради това сега българската прокуратура се е активизирала, като е образувала задочно досъдебно производство срещу единайсет либийски полицаи за това, че са измъчвали медицинските сестри.

Един от либийските офицери се разследва за убийство, прикрито като автомобилна катастрофа, на друга медицинска сестра през 2000 година, когато в либийски клиники са работели хиляди българки, пише "Шпигел".

Списанието изтъква, че в усилията да бъдат освободени петте жени участва цялата страна и че граждански инициативен комитет е предложил те да бъдат избрани за евродепутати на изборите за Европейски парламент през май, за да бъде засилен натискът върху Либия. Дори е била издигната идеята затворниците да бъдат разменени срещу други доброволни заложници, дори евентуално срещу политици, пише изданието.