Секс и ислям: една история от Мароко
Секс и ислям: една история от Мароко / ThinkStock/Getty Images

Скандал в Мароко: двама висши представители на влиятелна ислямистка организация бяха заловени да прелюбодействат. Аферата е особено деликатна, тъй като организацията е религиозното "удължение" на управляващата партия.

Фатима Нейджар е на дъното. Доскоро 53-годишната вдовица беше нещо като религиозна и морална инстанция в родината си Мароко. По време на лекциите си тя неизменно предупреждава младите мароканци да не се поддават на изкушенията и съблазънта. "Дяволът присъства на всяка среща между мъж и жена", обича да казва Нейджар.

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Сега самата тя попадна в дяволски капан - посред нощ полицията я заварва да прави секс с женен мъж в паркиран край плажа автомобил. Историята е особено деликатна поради две причини. Първо: и двамата трябва да бъдат изправени пред съда, тъй като в Мароко извънбрачният секс е наказуемо деяние. И второ: Фатима Нейджар и партньорът ѝ Омар Бенхамад се числят към лидерския кръг на консервативно-ислямисткото Движение за единство и реформи. Движението, което пледира за висок морал в името на религията, вече изключи двамата прелюбодейци от редиците си.

Лицемерие и двоен морал

Скандалът е особено щекотлив и в политическо отношение. След един месец в Мароко предстоят парламентарни избори, а Движението за единство и реформи е на практика религиозното "удължение" на управляващата партия. Още миналата година един министър и една министърка от партията загубиха постовете си заради секс-афера. Сега, след поредния подобен скандал, в Мароко отново пламна дебат за сексуалната свобода, за двойния морал и лицемерието.

В Иран осъдиха прелюбодейци на убийство с камъни

Мароканската актриса Лубна Абидар знае много за двойния морал. Тя е изпълнителката на главната роля в нашумелия филм "Much Loved", който описва живота на проститутките в Маракеш. Макар да е забранена, проституцията в Мароко е широко разпространена.

Сирийската Ал Кайда екзекутира жена, обвинена в прелюбодейство

Заради участието ѝ във филма "Much Loved" Абидар беше многократно обругавана и дори беше наречена "к**ва". "Не ме притеснява, че ме смятат за к**ва. Така е то при нас: к**ва си, ако пушиш цигари. К**ва си, ако облечеш рокля. К**ва си, ако имаш приятел. Ако си по-различна от другите - също си к**ва. Мен ме ругаят, защото съм изиграла тази роля. Но много жени в Мароко чуват подобни обиди всеки ден на улицата. Без повод", казва Абидар.

Морал и реалности

В нейния случай обаче критиците ѝ не се задоволяват само с обиди. След като получи международно признание, филмът "Much Loved" беше забранен в Мароко - с обосновката, че увреждал имиджа на страната. Забележете: филмът увреждал имиджа на страната, а не проблемът с проституцията. Малко по-късно в Казабланка беше извършено и нападение срещу актрисата, в резултат от което тя напусна Мароко и избяга в Париж. Оттам Абидар не спира да насочва вниманието към двойния морал в мароканското общество, където от едната страна е пропагандираният висок морал, а от другата - секс-аферите, проституцията, корупцията. Все широко разпространени явления, които биват толерирани, но само ако си стоят "на тъмно".

Талибани убиха с камъни афганистанска двойка, обвинена в прелюбодейство

Недай си Боже обаче, ако на бял свят излезе афера като тази с двамата прелюбодейци от Движението за единство и реформи. Имиджът на Фатима Нейджар е съсипан. Същото важи за женения ѝ любовник Омар Бенхамад. Преди няколко дни той искал да се помоли в джамията. Но възмутената тълпа го прогонила.