Талибани убиха с камъни афганистанска двойка, обвинена в прелюбодейство
Талибани убиха с камъни афганистанска двойка, обвинена в прелюбодейство / снимка: Reuters

Двойка афганистанци, обвинени от талибаните в прелюбодейство, бяха убити с камъни в Северен Афганистан, съобщи очевидец, цитиран от АФП. 23-годишна жена, която била сгодена, и 28-годишен женен мъж бяха осъдени от талибаните на убийство с камъни пред близо сто души, повечето талибани, в района Имам Сахиб (провинция Кундуз).

Двамата напуснали за известно време селището, в което живеели, и били задържани от талибаните при завръщането им. "Талибаните ги осъдиха на смърт чрез линчуване и хората в тълпата хвърляха камъни срещу тях докато умрат", потвърди Абдул Сатар, очевидец на екзекуцията. Двамата стоели прави, с вързани на гърба ръце насред поляна в селището Мулах Кули.

"Потвърждавам, че двама души бяха линчувани в Мулах Кули", заяви за АФП Мохамад Аюб, губернатор на района. Местен талибански водач пое отговорност за екзекутирането на двойката, допълва БТА.

В зоните, контролирани от талибаните, правосъдие раздават местни талибански съдии, а не правителството на Кабул, посочва АФП. Междувременно НАТО решително отхвърли предложението на талибаните в Афганистан за създаване на съвместна комисия за разследване на смъртта на цивилни, предаде ИТАР-ТАСС. „Не се нуждаем от съвместна комисия", каза говорителят на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан Джоузеф Блоц.