/ iStock/Getty Images
Комбинацията от сандали и бели чорапи, любима на немалко германци, никога не е била смятана за особено шик. До днес, когато се е превърнала в мода, и младите хора с претенции с удоволствие се разхождат точно така. Deutsche Welle разказва:

За пионери на явлението, смятано доскоро за класически моден гаф, се смятат германските туристи - белите хавлиени чорапи с кожени сандали са възлова част от техния имидж. Но не само те имат афинитет към необичайната комбинация - сред останалите са, например, възрастните хора, които не се интересуват особено от мода и стил.

Носили са ги още древните римляни

Образът на германеца, обут в чорапи със сандали, се смята за национален стереотип. Но дали германците първи са измислили тази "модна" комбинация? Интернет не разкрива много детайли за произхода ѝ. В Уикипедия се споменава, че най-ранните документирани доказателства за това съчетание са открити при разкопки в Северен Йоркшир. Анализ на останките разкрил, че римляните са носили сандали с чорапи още преди 2000 години. 

В края на 19 век в гробница в Египет са намерени чорапи с цепка между палеца на крака, създадени за носене със сандали. Тяхната датировка е между IV и V век, днес те са част от колекцията на музея "Виктория и Албърт" в Лондон. Подобно съчетание се среща и в Япония. Традиционните чорапи "таби" от 15-и век имат разделители между пръстите на краката и са направени специално, за да бъдат комбинирани с чехли и сандали. Те се носят както от мъже, така и от жени по различни поводи и все още са част от официалното облекло при чайните церемонии.

сандали и чорапи
iStock/Getty Images

Удобството - на първо място

За германските носии съчетанието "чорап-сандал" не е характерно, макар носенето на 3/4 вълнени чорапи с кожени панталони до коленете да се смята за проява на добър вкус. Според Лена Семан, шеф на модния отдел в германския Vogue, клишето за германците, които носят сандали с чорапи, се е разпространило именно чрез туристите. "Години наред те изумяваха останалите европейци, изкачвайки планините, обути в хавлиени чорапи и сандали", обяснява Семан. Но е много вероятно за привързаността на германците към тях да има чисто практическа причина - чорапите абсорбират потта в сандалите и не са толкова безполезни, колкото изглеждат на пръв поглед.

Мъжките сандали се завръщат

Въпреки че не е ясно откога това клише се свързва с германците, страната поне може да се гордее с триумфа на ортопедичния сандал -  Birkenstock се превърна в една от най-известните марки в света. Емблематичният статус на тази обувка се дължи главно на германско-американската дизайнерка Марго Фрейзър. Пътувайки из Германия през 1966 г., тя открива колко са удобни сандалите и започва да ги продава в Калифорния, където те стават популярни сред хипитата. През 80-те Фрейзър превръща марката в многомилионен бизнес в САЩ.

И Джъстин Бийбър ги харесва

"По улиците на Берлин на всеки ъгъл може да забележите момчета, които изглеждат като съвременно превъплъщение на бившия типичен германски турист - с къси панталони, рибарска шапка, хавлиени чорапи и сандали“, разказва редакторката на Vogue Семан. Тъй като напоследък някогашната модна изцепка се превръща във все по-популярна модна тенденция.

С бели чорапи и сандали на червения килим: Най-откачените тоалети на MTV (СНИМКИ)

От около десет години насам манекените на различни модни марки редовно се появяват на подиума с чорапи и сандали. Те се харесаха и на хипстърите, които ги носят, за да изглеждат "умишлено смотани". Много звезди, сред които любимецът на тийнейджърите Джъстин Бийбър, също са "жертви" на тази модна приумица.
 
Deutsche Welle