Путин иска примирие между спецслужбите
Путин иска примирие между спецслужбите / netinfo

След необичайното афиширане на разногласия в Кремъл Владимир Путин поиска да бъде сложен край на битката сред силните кланове в руските специални служби.

Президентът се намеси в конфликта, който назря, след като висши офицери от федералната служба за борба срещу наркотиците бяха арестувани по обвинения в корупция от агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), приемник на КГБ.

Виктор Черкесов, ръководител на службата за борба с наркотиците, публично изрази недоволство от "междуособната война" между спецслужбите, която заплашва да разруши стабилността, постигната при управлението на президента Путин. Той предупреди, че има разкол в "чекистката общност", използвайки името на предшественика на КГБ, която според него е запазила стабилността в Русия след разпадането на Съветския съюз. "В тази война не може да има победители. Залогът е твърде голям", пише Черкесов в своя статия в руския вестник "Комерсант". "Всяка корпорация, включително и тази на чекистите, трябва да уважава правилата, за да бъде стабилна. Ако тези правила изчезнат и има произвол, настъпва крах на корпорацията".

Черкесов и Николай Патрушев, директор на ФСБ, са близки съюзници на Путин. Вътрешните борби доведоха до предположения, че отделни елементи в спецслужбите вземат предпазни мерки за своите империи преди президентските избори през март догодина.

Путин се опита да възстанови спокойствието, като назначи Черкесов начело на новия комитет за борба с наркотиците, който може да бъде сравнен със съществуващия антитерористичен комитет, ръководен от Патрушев. Руският президент обаче в същото време разкритикува Черкесов затова, че е извадил наяве напрежението в Кремъл. "Ако бях на мястото на хората, които се опитват да защитят честта на пагона, нямаше да подмятам обвинения наляво и надясно, особено чрез медиите", заяви Путин пред "Комерсант". "Ако някой се държи по този начин, отправяйки подобни обвинения за война сред спецслужбите, самият той трябва да е безупречен".

Споровете избухнаха, когато на 1 октомври агенти на ФСБ арестуваха Александър Булбов и двама други офицери от службата за борба с наркотиците на летище Домодедово в Москва. Булбов, смятан за дясната ръка на Черкесов, беше обвинен във взимане на подкупи и разпореждане на незаконно подслушване на телефони.

Анализатори смятат, че ФСБ си отмъщава в продължаващата битка между корумпираните правителствени агенции за контрол над парите и бизнеса на Русия./БТА/