Продължават скандалите в МВР - част първа
Продължават скандалите в МВР - част първа / cнимкa: Sofia Photo Agency
Дебатът на седмицата за проблемите в МВР. Мая Манолова, БСП, Светослав Малинов, ДСБ, Пламен Панайотов, БНД, Цветан Цветанов, ГЕРБ, в студиото на предаването “Седмицата” на Дарик радио

Водещ: МВР, скандалът за МВР - Трета част. Дебат с участието на депутатите Мая Манолова, БСП, Светослав Малинов, ДСБ, Пламен Панайотов, БНД, Цветан Цветанов, ГЕРБ, очакваме Волен Сидеров от “Атака” всеки момент. И подчертавам, г-жо Манолова, че отправихме много настойчиви покани към вашите коалиционни партньори от ДПС и НДСВ, които обаче не можаха да намерят кой да дойде в студиото. Да не би да ви изоставят?

Мая Манолова: Мисля, че ще се справя и сама с този дебат.

Водещ: А усещате ли подкрепа за позицията на БСП Румен Петков да стои до последно министър на вътрешните работи?

Мая Манолова: Мисля, че и НДСВ, и ДПС заявиха своите позиции. Те са подкрепа за решението на премиера, което беше взето в началото на тази седмица, а именно да възложи на вътрешния министър изготвянето на един анализ за проблемите в МВР, един политически доклад...

Водещ: За 10 дни, за 10 дни...

Мая Манолова: ... и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки, които са необходими с оглед по-ефективната работа на това изключително важно министерство.

Водещ: Е, той за три години почти не трябваше ли да го е извършил този анализ?

Мая Манолова: Мисля, че ще стигнем и до там за това какво се случи в МВР. Мисля, че това е първото правителство, първото управление, което наистина започва една сериозна реформа в МВР. На колегите, които са в парламента, само ще припомня, че първите стъпки в законодателен порядък бяха приемането на един нов Наказателно-процесуален кодекс, на нов Закон за МВР. Знаете, че по лична идея на премиера беше създадена Държавна агенция “Национална сигурност”, която показа, че в МВР има желание да се правят не само козметични, но и сериозни структурни промени. В посока на конкретните стъпки сигурно може да се говори много, но мисля, че е очевидно за всички български граждани, че за първи път наказателната репресия стигна до високите върхове на престъпността. Тук няма да изброявам, че за първи път босове от такъв калибър като Маргините бяха подведени наистина под наказателна отговорност и поставени в следствения арест, няма да казвам за това, че беше произнесена първата присъда срещу Митьо Очите и неговите хора, за първи път се стигна до толкова високи нива като главен секретар на МВР, зам.-шеф на БОП. Само по случая “Куйович”, за който предполагам, че ще стане дума, макар да стана ясно, че същият се е развявал спокойно из държавата и е извършвал престъпната си дейност по време поне на последните 10 години на предишно управление на МВР, в крайна сметка освен, че този човек беше арестуван, но и бяха наказани 16 служители, включително и на най-високи нива на МВР, които са...

Водещ: Тоест вие давате аргументи Румен Петков да стои министър, той е най-добрият вътрешен министър на България?

Мая Манолова: Вижте, въпросът не е в това да стои или не Румен Петков. Това е един опит да се измери въпросът. Всъщност истинският проблем е, че в МВР има проблеми и това го видяха всички български граждани, но това, което се опитвам да кажа е, че това, че в МВР има проблеми, стана възможно благодарение на политиката на това правителство да показва проблемите, тоест да освети нещата, такива каквито са.

Водещ: На правителството или на Румен Петков?

Мая Манолова: Включително и на Румен Петков.

Водещ: Какво отговаря опозицията...

Мая Манолова: Нали не се съмнявате за това, че тези проблеми не са възникнали през последните две години. Тук се радвам, че и г-н Цветанов, той сигурно ще каже няколко думи за това как оставиха МВР, дали наистина тя беше една толкова добре подредена къщичка и дали тези групировки, дали сенчестият бизнес, за който се говори сега, е избуял точно през последните две години. Дали тези кадри, които според мен опозориха МВР са създадени през последните две години или те са били на достатъчно високи нива и през последните четири, пък и преди последните четири...

Водещ: Г-н Цветанов.

Мая Манолова: ..., тоест професионалните и политическите ръководства...

Водещ: Г-н Цветанов, какво отговаряте на аргумента на БСП и г-жа Манолова, че всъщност Румен Петков е най-добрият вътрешен министър на България?

Мая Манолова: Не съм казала такова нещо. Казах, че в МВР има проблеми, но за първи път политическото ръководство...

Водещ: Тоест не е най-добрият? Най-добрият ли е или не е най-добрият?

Мая Манолова: Ами, не може да се прави такава градация, не може да се прави такава класация...

Водещ: Не смеете да кажете...

Мая Манолова: ..., но казвам, че за първи път проблемите на МВР бяха изкарани на светло, бяха изкарани пред хората и хората казаха: “Ау, колко много проблеми има”.

Водещ: Добър министър ли е Румен Петков или не, за да знам какво обсъждаме?

Мая Манолова: А това, че е имало проблеми очевидно и по време на предишното професионално ръководство...

Водещ: Г-жо Манолова, добър министър ли е Румен Петков или не е добър министър?

Мая Манолова: Преценката ще бъде направена, след като той представи...

Водещ: Тоест вие в БСП не знаете?

Мая Манолова: ... анализа за проблемите и неговите предложения за МВР. Но за момента премиерът...

Водещ: За момента...

Мая Манолова: ... прецени, че няма основание същият да подаде оставка, защото нямаше никакви факти и доказателства.

Водещ: Вие какво мислите – добър министър ли е, за да знам какво обсъждане, добър министър ли е Румен Петков? Толкова прост въпрос.

Мая Манолова: Ами, фактите говорят сами за себе си.

Водещ: Че е добър?

Мая Манолова: Ако се предложат някакви други неща, които са случени през последните 10 години, които да са по-значими от това, което се случи сега, аз мога да променя мнението си.

Водещ: БСП, Г-н Цветанов, твърди, че Румен Петков е добър министър.

Цветан Цветанов: Г-жа Манолова не каза такова нещо.

Водещ: Е, каза, че фактите говорят, че е добър.

Цветан Цветанов: Фактите, но не каза: “да, Румен Петков е добър министър”.

Мая Манолова: Ами, какво значи какво ще кажа аз. Фактите говорят, че...

Водещ: Че е...

Мая Манолова: ... Румен Петков е първият министър, който освети проблемите в МВР, който даде възможност проблемите в МВР да станат достояние на цялото общество.

Водещ: Така. Цветан Цветанов.

Мая Манолова: И няма съмнение, че тези проблеми са съществували и преди четири години, и преди осем, и преди дванадесет. Просто за първи път се поставиха на масата и се стигна до най-високите нива на търсене на отговорност.

Водещ: Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов: Това е първият министър, който, слушайки предшестващите министри, изземва функциите на оперативното ръководство на Министерство на вътрешните работи с оперативните срещи, както бяха лансирани от самия него като признание, че ги е провеждал, което по никакъв начин не са му вменени като функция в Закона за МВР - да провежда такива срещи. Другото, което също вие казахте и самата вие го казахте, че лично премиерът лансира идеята за създаването на ДАНС, но той я лансира лично не като вносител Министерски съвет за разглеждането на този законопроект, а законопроектът беше внесен от група депутати от управляващите, които всъщност знаеха какъв е проблемът, че г-н Румен Петков и Министерство на вътрешните работи не са съгласни със създаването на ДАНС, защото в ДАНС със създаването в момента се изпомпва необходимата информация и всъщност вече не е монопол на министъра на вътрешните работи. И всъщност премиерът искаше да постигне нещо като баланс, защото той беше убеден с лансирането на ДАНС, толкова бързо да се създаде такава агенция сами разбирате, че не беше най-уместно, защото, за да създадеш ДАНС, трябва да имаш цялостна стратегия за развитието на този сектор: сигурност и обществен ред, трябва да имаш необходимия правен анализ, след което да се види дали финансово може да бъде обезпечено провеждането на такава реформа. Но прибързаността за създаването на ДАНС, премиерът явно е знаел за проблемите, които стоят в Министерство на вътрешните работи, и това, което вие казвате в момента за фактите, да, фактите говорят точно това: че има несправяне с политическата си ангажираност като министър на вътрешните работи и преплитане на функциите между висшата професионална фигура в лицето на главния секретар и политическото ръководство. Другото, което също е много важно, което никой досега не го лансираше като теза, аз досега не съм чувал в последните 18 години на политически-партиен форум да се взема, да се обсъждат и да се излиза с предложение да се отстрани временно висшата професионална фигура. Не, трябва да се вземе на партиен форум дали политическото лице трябва да излезе и да бъде отстранен временно, докато тече всичко това нещо, което се случва в министерството. И другото, което е много важно. Смятате ли, че е реалистично за десет дни да се направи цялостен анализ за състоянието на Министерство на вътрешните работи за 18 години. Този анализ би бил полезен и би бил възприеман от обществеността и от гражданите, ако беше направен в първите три месеца на мандата на това управление, на този политическо кабинет.

Водещ: Сега, ако разрешат господата?

Пламен Панайотов: Разбира се.

Водещ: Само г-жа Манолова да отговори, понеже вие сте малко в положението, както каза Елеонора Николова...

Цветан Цветанов: Извинявай.

Водещ: Секунда, г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: Само секунда, понеже в началото, когато започнахте подкрепата, която не получава от другите политически формации – ДПС и НДСВ...

Водещ: Оставиха я сама в студиото. Толкова им се молихме някой да дойде.

Цветан Цветанов: Ами, вижте, защото другите демонстрираха начин за решаване на проблемите, които имат с техните квоти в съответното управлението на страната. Феим Чаушев дори лидерът на ДПС не го прие и беше освободен, и той си подаде оставката. НДСВ имат готовност да извадят заместник-министъра си, който няма никаква обективни причини...

Водещ: На вътрешните работи?

Цветан Цветанов: На вътрешните работи, за да дадат ясен знак какъв трябва да бъде ходът и на политическото ръководство. Мълчанието, мълчанието...

Водещ: Мая Манолова с отговор на всичко, което казахте дотук, след това парламентарната опозиция.

Цветан Цветанов: Мълчанието и пасивното отношение на президента дава ясен знак, че президентът и Румен Петков са хората, които всъщност ще решат дали Румен Петков трябва да излезе.

Водещ: Само исках да отбележа, че...Може би, г-жо Манолова...

Мая Манолова: Въпросите са много, но по-съществени са два, дали...

Водещ: Вас ви нарекоха в парламента Елеонора Николова „маскирания като блондинка Румен Петков”, така че сега ще имате възможност с този дебат да го защитавате. Или няма да го защитавате? Какво отговаряте на г-н Цветанов?

Мая Манолова: Вижте, мисля, че е безспорно, че ръководството на БСП даде политическа подкрепа на Румен Петков, защото, както заяви председателят на партията и премиер Сергей Станишев, решенията в БСП, а и в правителството ще се вземат на основата на факти и на доказателства. И според мен той взе трудното решение, защото едно популистко решение с една оставка може би щеше да бъде по-ефектно, но в крайна сметка проблемът тук не е в оставката на Румен Петков. Проблемът е в проблемите, които показа системата МВР, за това, че там наистина там трябва да се случат, там са започнати сериозни реформи, сериозни структурни промени и трябва да се случат още много неща, които да направят тази система наистина ефективна. И тук аз искам да ви попитам наистина ли смятате, че проблемите в МВР са създадени през последните две години. Наистина ли смятате, че например кадровият проблем е проблем на Румен Петков? Наистина ли смятате, че всичките тези генерали не водят своето кариерно развитие от вашето управление, защото висшият ръководен състав на МВР не се избира от улицата. Там има една строга йерархична подчиненост и не може да станеш генерал, ако преди това си бил редник.

Водещ: Това, г-н Цветанов, са въпроси към цялата опозиция. Да чуем...Светослав Малинов.

Мая Манолова: Освен това, само да попитам още, понеже според г-н Цветанов излиза, че проблемите в МВР са се появили, когато се е появил Румен Петков. Наистина ли вие твърдите, че нямаше връзки на МВР със сенчестия бизнес по време и на вашето управление? Е, как тогава избуяха тези групировки и тези силни мафиотски структури? Дали те се появиха през последните две години или са имали своите покровители в МВР включително и по време на вашето професионални ръководство, и по време на това на СДС?

Водещ: Светослав Малинов – Демократи за силна България.

Мая Манолова: Е ли е възможно да се случи това за две години?

Цветан Цветанов: Веднага ще отговоря на някои от...

Светослав Малинов: г-жа Манолова...

Мая Манолова: И това, че вие не посочихте тези проблеми открито...

Водещ: Чакайте сега, г-жо Манолова...

Мая Манолова: Не значи, че тези проблеми ги е нямало. Това, че хлебарките изпълзяха сега....

Водещ: Ама, вие се справяте да говорите за цялата управляваща коалиция.

Светослав Малинов: Сега, искам да кажа нещо, защото забелязва една основна реторическа фигура, един основен начин да се отклонява вниманието от дебата днес. Това е да се говори за това какво е било преди десет години, преди петнадесет години. Ние се връщаме към родителите на генералите и ще потърсите отговорност от тях още малко. Трябва д се съсредоточите върху днешния ден.

Мая Манолова: Имам предвид и генералите...

Светослав Малинов: Днешният ден показва следното: че имаме вътрешен министър, който нарушава вътрешните правилници на МВР и законите, че той е хванат както казва народът, по бели гащи от Държавна агенция по национална сигурност, срещу което създаване той се противопоставяше явно и неявно. Това ние го виждаме, виждат го и избирателите на БСП, виждат го и всички граждани. При тази ситуация вие излизате с тезата, че тъкмо този човек, тъкмо този човек ще направи всичко това, което не е направил досега. Абсолютно незащитима теза. Аз съм съгласен с..., мога да се съглася с всяка ваша дума и за проблемите, и за това, че не са отскоро, но всичкото това води до един единствен извод – ново ръководство на МВР. Когато кажете цялата тази аргументация, с която всеки разумен човек би се съгласил, и накрая, извинявайте за израза, изтърсите, че Румен Петков ще прави реформите, просто потъвате директно, потъвате директно в партийното говорене, от което България в момента няма никаква нужда. Нито искам да кажа...

Водещ: Пламен Панайотов.

Светослав Малинов: Просто още една теза. Един съвет, ако трябва. Смяната на Румен Петков обезоръжава и опозицията, създава възможност за консенсус за реформи в МВР за първи път от много години, позволява да се изгради чисто позитивна концепция за развитието, зад която волю-неволю ще застанем и ние, и вие, ако този човек се оттегли. Заставайки зад този човек, вие абсолютно се лишавате от правото да говорите за каквито и да е реформи, защото ние виждаме как за тези години той не направи нищо, а сега, когато хванат и притиснат до стената, той по някаква своя вътрешна убеденост ще започне да прави това, което не е правил. Това е абсолютно незащитимо. Хората го виждат и затова, затова в момента престижът на институциите, не говоря за БСП, я изключителни нисък, защото се вижда една безпомощност на управляващите да се справят с този проблем. И още една дума. Това са моменти, в които наистина управляващите могат да спечелят, в които се раждат и нови лидери, може би най-после и Сергей Станишев ще разбере какво трябва да направи. Това са моменти, в които държавата от дълбока криза може да събере сили и да тръгне на горе. Вие блокирате този процес, заставате и зад една фигура, от която, аз съм убеден, огромна част от симпатизантите ви се срамуват. Аз се срамувам като гражданин. Вашите симпатизанти се срамуват като граждани, но вие стоите зад него. И после се чудите, че ние сме подозрителни, че той не ви държи, че не ви манипулира.

Водещ: Пламен Панайотов да отговори на репликите на г-жа Манолова.

Мая Манолова: Всъщност...

Водещ: Че всъщност от управлението, в което той беше наблюдаващ силовия сектор вицепремиер, нали така?

Пламен Панайотов: Така е...

Водещ: Г-н Панайотов, всъщност проблемите на Румен Петков ви е сте ги заложили, г-н Панайотов?

Пламен Панайотов: В това няма нищо вярно. Искам веднага да подчертая, че Парламентарната група на Българска нова демокрация инициира този вот на недоверие срещу правителството и ние се радваме, че обединихме дясната опозиция в България, независимо дали парламентарна или извънпарламентарна. Ние бяхме първите, които казахме, че без такъв вот не може да се мине. Колегите от ДСБ бяха поставили въпроса на осъждане с цел евентуално да се направят предварителни консултации, имайки предвид особената позиция, ще го кажа в прав ред, на СДС и като цяла на Парламентарната група на ОДС. Ние обаче бяхме убедени, че този вот на недоверие срещу цялото правителство трябва да се състои. Защо? Защото това е първият вот на недоверие в рамките на този мандат на парламента, който, бих казал, е гласуван единодушно от българските граждани. Всъщност ние счетохме за необходимо, за наше основно задължение като опозиция в българския парламент да изразим категоричната воля на несъгласие на българските граждани със ставащото в МВР. Не случайно г-н Цветанов преди малко изтъкна едната страна на серия от факти, които са очебийни, които са просто изумяващи. От една страна политическото ръководство на МВР е иззело функциите на оперативни работници и прави срещи с оперативно-интересни лица, а от друга страна- обратно, което не изтъкна г-н Цветанов, но аз не го намирам също за много съществено, оперативните ръководители на Министерство на вътрешните работи пък се изживяват като политически фигури. Те дават оценка на политическа партии, на политическата ситуация в България, на едно или друго правителство. Пак пълен абсурд. Те са медийните звезди, ако ви прави впечатление, независимо дали от съдебните зали или извън съдебните зали. Това искам да подчертая според Българска нова демокрация поставя под въпрос и застрашава сигурността на всеки български гражданин, г-н Вълчев. Ние с вас като юристи си даваме сметка, че това е именно преддверието на тоталното беззаконие в една държава и тази държава се води член на НАТО и Европейския съюз.

Водещ: Мая Манолова с право на отговор.

Мая Манолова: Както и очаквах тук започна съревнованието „Кой е по-по-най” от страна на опозицията. Кой пръв? Кой най-много? Кой е най-нападателен и прочeе? Една от основните грешки при този вот, защото не може проблемите в МВР, в най-деполитизираното министерство, в министерството, което е призовано да работи в интерес на българските граждани, да бъде основание за обединение на опозицията. И кой от двамата е искрен – дали Светослав Малинов, който казва, че проблемите в МВР и тяхното решаване са национален приоритет, или г-н Панайотов, който казва, че това е партиен приоритет, приоритет на опозицията.

Пламен Панайотов: Такова нещо не съм казал, г-жо Манолова, че е партиен приоритет.

Мая Манолова: Това не е тема, която може да обединява...

Светослав Малинов: Г-жо Манолова, оставена сама, без подкрепа, започвате да си измисляте тези, за да можете да ги оборите. Нека да повторя наистина какво казах. Това, което казах, е, че вие правите този проблем такъв, вие превръщате това, БСП застава зад Румен Петков. Фактът, че сте сама тук, не искам да го използвам срещу вас, но все пак вие сте тук политическа фигура. Означава, че БСП подкрепя Румен Петков. Това е наистина директно противопоставяне на една партия, ако щете и на общественото мнение и на логиката на събитията. В името на какво го правите, защото вярвате ли, че Румен Петков ще направи всичко това. Позицията на НДСВ и ДПС...

Мая Манолова: Вижте, позицията на ДПС и на НДСВ беше недвусмислено заявена. А позицията на БСП също беше недвусмислено заявена, че ние и премиерът Сергей Станишев ще изчака проверката, която в момента се прави от прокуратурата и от ДАНС.

Светослав Малинов: Няма нищо по-двусмислено от това да се изчаква...

Мая Манолова: Тук искам да задам един въпрос.

Светослав Малинов: Сега, може ли да се довършва, защото така не може. Нека само да довърша тезата.

Мая Манолова: Мисля, че беше мой ред да кажа нещо.

Светослав Малинов: Ще кажете. Вече взехте думата четири пъти между другото и пак ще я вземете. Така или иначе сте привилегированото положение. Привилегированото положение не бих казал, че е затова, че е дама, а защото е сама и трябва да изпълнява ролята на тройната коалиция. Това, което исках да кажа, е, че в пленарна зала ние много внимателно следихме позицията на НДСВ и ДПС, когато говорихме за вота и атакувахме остро БСП. НДСВ и ДПС не ви защитиха, не взеха думата. Лютви Местан никога не пропуска възможността на излезе на трибуната и прочее. Нямаше го и вашият лидер на парламентарна група, но това е подробност, вероятно техническа. С две думи – става изключително трудно да се изтъкват публични аргументи, ако не си от БСП, в това колко полезен е Румен Петков.

Водещ: Добре, да изясним, г-жо Манолова...

Светослав Малинов: Във вота няма никакво състезание. Вероятно идеята за вот се е породила едновременно и на консултациите се взе решение... Няма нищо нелогично идеята за вот, след поведението на БСП и особено това унизително възлагане на този, на когото се иска оставката, да се самооценява. Говоря за този прословут доклад на Румен Петков. Идеята за вот се е родила вероятно едновременно в почти всички политически централи.

Водещ: Г-жо Манолова?

Мая Манолова: Вие очевидно не сте били в пленарна зала в четвъртък и сигурно не сте забелязали, че освен представители на НДСВ, се изказаха и представители на ДПС, включително и шефът на ПГ на Коалиция за България, но може просто този ден да не сте били в пленарна зала.

Светослав Малинов: Не, вие подкрепихте постфактум, а в момента, в който стана политическата атака, излезе Ангел Найденов в сряда и не каза никой абсолютно нищо.

Мая Манолова: Очевидно не сте следили медиите, след като позицията и на НДСВ, и на ДПС беше ясно заявена. Същото беше потвърдено и в пленарна зала...

Светослав Малинов: Не, аз следя това, което става в пленарна зала, но да не навлизаме в тази подробност.

Водещ: Г-н Малинов, това, хайде...

Мая Манолова: ... по време на дебата, който тече целия...

Водещ: Г-жо Манолова, има един ключов въпрос, който трябва да изясним с вас. Зависима ли е БСП от Румен Петков? На кого викате “шефе” в партията? Да цитирам г-н Бойко Борисов.

Мая Манолова: Нека да продължим това, което започнаха колегите парламентаристи.

Водещ: Не, не, питам ви, на кого викате “шефе”?

Мая Манолова: Аз бих изяснила въпроса с вота, с това защо точно сега, кой инициира този вот, дали БСП го предизвика, дали... след това ще отговоря на вашия въпрос.

Водещ: Г-жо Манолова, задавам ви въпрос. Кажете просто на кого викате “шефе”.

Мая Манолова: В БСП има един шеф и това е председателят на партията Сергей Станишев. Мисля, че и с поведението си, и с това, което се случва през последните две години той доказа не само, че е един убедителен партиен лидер, но е и най-убедителният, според мен, премиер, който България е имала в години на прехода през последните 17 години. Но преценката ще бъде на българските граждани и мисля, че тя е недвусмислена, потвърдена е и от нашите европейски партньори за това какъв лидер е Сергей Станишев.

Водещ: Защо, г-н Цветанов, твърдите, че шефът е Румен Петков?

Цветан Цветанов: Това е всеизвестно в партията, така че там не виждам защо трябва да го коментираме това. Но нека да се върнем към дебата.

Мая Манолова: Вижте, аз не се занимавам с вашите вътрешнопартийни проблеми. Това са факти, които са пред очите на всички българи.

Цветан Цветанов: В момента каква ситуация имаме. Имаме подобна ситуация, която беше преди една година. Преди една година имаше обществено неодобрение за това, което се случва с фигурата Румен Овчаров, който беше министър на икономиката и енергетиката. Министър-председателят се съобрази с обществения натиск, с общественото неодобрение и създаде условие да запази имиджа на правителството на нивото, което беше, към настоящия момент. В момента имаме подобна ситуация и вие просто отклонявате вниманието от актуалните теми и общественото неодобрение към министъра на вътрешните работи към настоящия момент, за всичко това, което се случва.

Водещ: Защо не направите с Петков като с Овчаров?

Цветан Цветанов: И това, което каза г-н Малинов – когато се прави нещо свързано с цялостната стратегия за сектор “Сигурност”, трябва да бъдат поканени и да има представителност на всички политически формации, представени в българския парламент, и както в момента се очертава най-голямата опозиционна партия в лицето на ГЕРБ, да присъства на изработването...

Мая Манолова: Не избързвайте пред събитията.

Цветан Цветанов: Г-жо Манолова, понеже говорите за избързване на събитията, 2005 г. приехте Закон за МВР, в който се получи двувластие в професионалната фигура, концентрира се цялата власт в генералния директор на полицията и всъщност изпразване от съдържание на длъжността “главен секретар”. От там се получи професионалният конфликт, който в момента го наблюдаваме. И двете назначения – и Илия Илиев, и Валентин Петров, са назначения персонално на Румен Петков и мога да ви кажа как получиха развитието...

Мая Манолова: Валентин Петров беше шеф на БОП по време на професионалното ръководство на вашия неформален лидер.

Цветан Цветанов: А знаете ли кой прави предложението за директор на национална служба? Прави го политическото ръководство. И симбиозата, която беше между Румен Петков и г-н Петканов, тя беше за всички ясна и се знаеше как се върви с кадровото назначение в МВР.

Мая Манолова: Моите впечатления са, че г-н Борисов работеше много добре с г-н Петров. Там имаше пред цялата общественост представени факти за разкрити нарколаборатории, за печатници на фалшиви бандероли и какво ли още не. Аз мисля, че, така, сериозните успехи по време на вашето професионално ръководство са свързани именно с името на Валентин Петров.

Цветан Цветанов: Понеже говорите за професионални неща, мога да ви кажа, че доста от операциите, които бяхме реализирали съвместно с ОЛАФ и със “Сикрет сървиз”, минаха не през БОП-а, защото имаше теч на информация и ние го документирахме това нещо и ги реализирахме с Национална служба “Сигурност”, след което вече започна да се връща доверието и в БОП-а, за съвместните операции, които бяха направени след това.

Водещ: Сега, само, г-жо Манолова, да изясните въпрос, който постави г-н Цветанов. Защо махнахте Румен Овчаров в същата ситуация, без никакви факти, даже тази седмица става ясно, че човекът бил абсолютно невинен, мислите ли в БСП, ако ще остава Петков, да си върнете Овчаров?

Мая Манолова: Вижте, аз ще повторя за трети път нещо, което вече казах – премиерът Станишев ясно заяви, че решението по отношение на вътрешния министър ще бъде взето на основание на факти. Какво имам предвид? В момента тече една...

Водещ: С Овчаров какъв факт имаше?

Мая Манолова: Добре, нека да кажа. В момента тече една проверка на прокуратурата за това какво се случва в МВР. В момента тече една проверка на ДАНС за това какво се случва в МВР и има ли вина професионалното и политическото ръководство. В момента се очаква да завърши своя анализ вътрешната комисия на парламента за това какви са проблемите в МВР. И тук аз искам да попитам – не е ли по-нормално искането за този вот да бъде внесено, след като тези институции – прокуратура, ДАНС, вътрешна парламентарна комисия, завършат своята работа?

Водещ: Пламен Панайотов веднага иска да ви отговори.

Мая Манолова: И искам да попитам защо точно сега? И моето подозрение към вас, уважаеми колеги от ДСБ, се състои в това, че зад бързането за провеждането на този вот стои вашето нежелание реформата в МВР да се случи, защото след като не са изчакани нещата, които в момента се случват в МВР, най-нормалното е вие да подкрепите своите мотиви за този вот с конкретни факти, с конкретни данни, с конкретни имена, които ще бъдат извадени от прокуратурата.

Водещ: Г-н Пламен Панайотов ви отговаря на въпроса.

Мая Манолова: Моят въпрос е към ДСБ. Според мен статуквото в МВР вас ви устройва, защото е ясно, че бившите генерали са запазили своето влияние, има съответния теч на информация и такова, каквото е МВР в момента, абсолютно ви устройва и аз ви подозирам, както вие подозирате нас, за това, че вие изобщо не желаете реформата в МВР.

Водещ: ДСБ отговаря, после Пламен Панайотов.

Мая Манолова: Второто обяснение защо сега се инициира този вот, според мен е свързано с това, че желанието на опозицията е да се прави скандал, да се върви от скандал на скандал, защото стана ясно, че парламентарното мнозинство е достатъчно стабилно, за да може да се очаква някаква изненада при гласуването на този вот. Стана ясно, че вие като обединена опозиция не сте способни да изкарате и хората на улицата, за да разчитате на уличния натиск. Тогава това, което ви остава, е скандал след скандал. И ви подозирам, че вашето предложение за кръгла маса, за коментар за проблемите на МВР от всички политически сили е лицемерно, защото такова обсъждане се прави в спокойна обстановка, не се прави тогава, когато скандалите се инициират всеки ден.

Водещ: Г-жо Манолова, хайде да отговорят ДСБ.

Светослав Малинов: Госпожо Манолова, ние в едно студио не можем да постигнем нормално обстановка с вас като представител на БСП. Недейте така. Говорите неща, които мен вече ме плашат, не защото някой ще ги повярва, а защото...

Мая Манолова: Обяснете защо инициирате вота сега?

Светослав Малинов: Ще ви обясним, добре.

Мая Манолова: Защо не изчакате седем дни, когато ще излязат тези проверки, те няма да се случат след десет месеца.

Светослав Малинов: Параноя. Народното събрание не е съд. Вие не правите никаква разлика между наказателна и политическа отговорност, а сте политик. Аз съм изумен. Не можете да направите тази разлика. Ако се правеше...

Мая Манолова: Ами, прочетете какво пише в мотивите на вота, там няма никакви...

Светослав Малинов: Един момент. Ако не се правеше такава разлика, наистина не можете да обясните защо Румен Овчаров не е министър. Нека да ви кажа две думи за това какво, според нас, става, за да можете да обясните на самите себе си към какво се стремим ние.

Мая Манолова: Обяснете ми само едно. Защо инициирате вота точно сега?

Светослав Малинов: Г-жо, искате ли да излезем и да ви оставим да говорите сама 40 минути? Мислите ли, че ще бъде добре? Не. Защото аз броя точно след десет секунди вие ме прекъсвате. Не знам кой, на какво, къде ви е учил, но това не е политическа комуникация. Мислите, че е сила да прекъсвате другия, че е сила като нервирате хората като ги прекъсвате на всеки десет секунди. Не е сила, това слабост. Неумението, невъзможността да изслушате един човек означавате, че се страхувате какво ще каже или че вие вътрешно сте толкова разконцентрирана, че не можете да издържите 20 секунди говорене от другата страна. Сега съм сигурен, че няма да ме прекъснете, но защо трябваше да стигаме до тези думи. Вотът на недоверие се иска по следните мотиви: Вместо в първата година от членството ни в ЕС ние да получаваме някакви доказателства отвън, че се върви в правилна посока в сферата на сигурността, ние отвън получаваме само шамари. Това е изключително обидно, защото според мен и според вас, то е свързано с корупцията, която се разкри в определени учреждения или некомпетентността, както искате го кажете. Нека да ви кажа един мотив, който е много прост и мисля, че може да бъде разбран. Невъзможността да се усвояват пари и разкриването на корупционни схеми е основен проблем в момента на българската администрация, оттук на всички български граждани. Човекът, който трябва да оглави всичко това се нарича Румен Петков. Румен Петков бива засичан в нарушение на българските закони и на вътрешните правилници на МВР. Това е документирано и ние смятаме, че той не може да продължава да изпълнява своите функции.

Водещ: Пламен Панайотов.

Светослав Малинов: След което, само този мотив, ние виждаме, че при очевидни доказателства, българското правителство, премиерът Станишев или партийния лидер, както искате го кажете, отказва да направи очевидното. Очевидното беше моментално искане на оставка. Ето виждате, ние имаме съвсем различни очевидности за това какво трябва да се прави в политиката. Според вас - трябва да се изчаква съда, прокуратурата, да се събират данни, факти, в които между другото участва и Румен Петков, а според нас - той трябва да се оттегли незабавно. Ето, това е.

Водещ: Пламен Панайотов.

Пламен Панайотов: Наистина има голяма разлика между това да се понесе политическа и морална отговорност от това да се понесе юридическа отговорност. И ние прекрасно знаем, че в случая искания вот за недоверие на правителството е след като Изпълнителното бюро на БСП заяви ясно и категорично, че политическата отговорност ще бъде поета, но г-н Петков остава на поста си. Такова поемане на политическа отговорност, общо взето не е познато в практиката нито на самите членки на НАТО, нито на самите членки на ЕС. И искам да подчертая, че г-жа Манолова се позовава на мнозинството на управляващата коалиция, в парламента то наистина е влошаващо. 150 гласа разполага тройната коалиция в момента, но ние искаме да подчертаем с този вот на недоверие, че има и едно друго мнозинство и това е мнозинството на българските граждани. Няма разумен български гражданин, който да приема случващото се в системата на МВР, в системата на Сектора за Национална сигурност като нормално. Аз примерно се срамувам, в момента като български гражданин, след посещението на председателят на ЕК в София и след посещението на Греъм Уотсън, който е шеф на либералите в ЕП в София и който впрочем изразява позицията на две от партиите, които влизат в управлението. Какво ни каза най-напред председателя на ЕК? Той казва: “Ние говорим, говорим с това правителство, но е крайно време да се разбере от него, че ние не само ще говорим.” С други думи, на дипломатически език, все още ни се каза, че ако трябва в България ще бъдат взети далеч по-крути мерки, под формата на предпазна клауза. Само и само да се разбере, че тези, които в момента управляват сектора за Национална сигурност са на грешен път. На второ място - Греъм Уотсън пък от своя страна каза, виждайки неудобство в прав ред да изрази позиция, по повод на вътрешния министър, че ако в друга страна, при подобни обстоятелства имаме такава ситуация, то отдавна вътрешния министър не би чакал премиера. Сега. Г-жа Манолова е права, че ние трябваше да изчакаме позицията на основната управляваща партия и ние я изчакахме, но вторник мина. Това беше последният момент, в който БСП ясно можеше да се разграничи от това, което става в сектора за Национална сигурност.

Водещ: Добре. Сега да изясним с г-жа Манолова този ключов въпрос, който наистина не стана ясен на слушателите. През тази седмица, вчера една агенция цитира и това е последната, т. е. първата, Софийска градска прокуратура, че висшият ръководител на Националното следствие Ангел Александров и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров са отпаднали от кръга лица, които се проверяват покрай разследванията срещу бившия зам. - министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и бившия следовател Татяна Шарланджиева. Защо БСП не изчака това съобщение от Софийска градска прокуратура, когато махаше Овчаров, а сега искате да с е чака съобщението на прокуратурата, на ДАНС, на вътрешната комисия за Румен Петков? Каква е разликата между двамата Руменовци? Защо единият е по-толериран от партията ви?

Мая Манолова: Тук става дума за различни неща. Тук става дума за едно приключило предварително производство. В случая аз зададох един въпрос на опозицията, от който те упорито искат да избягат. Тези проверки, които в момента вървят ще се случат в рамките на близката седмица, в близките десет дни. Проверката на ДАНС е в момента по отношение на това, което се случва в МВР. Проверката на прокуратурата е в момента. В момента вътрешната комисия изготвя доклад, в резултат на слушанията, които направи на висши ръководители в МВР. В момента и до една седмица вътрешния министър ще предложи доклад за проблемите в МВР. В същото време, искам да ви обърна внимание какви са мотивите за внасянето на този вот не недоверие. Те са за това, че МВР саботира оперативни разработки срещу лица, за това, че потулва информация за лица, които трупат доходи, за това, че провежда кадрова политика еди каква си, за това, че се среща лица вътрешния министър. Това са неща, които са обект на тези проверки, които ще се случат през следващите десет дни. Тук не става дума за някакви наказателни производства, които са започнали сега и ще свършат най-рано след една година. Логично и нормално е опозицията ако иска да подкрепи с някакви факти своя вот да изчака тези проверки, защото вие много добре знаете, че дебатите в парламента приличат на една говорилня. Ако се върнем на това, което се случи на последния вот срещу корупцията. Ами там не се изнесе нищо конкретно. Опозицията не направи никакви конкретни предложения. Т.е. практическия смисъл от този вот, в крайна сметка се обезсмисля тогава, когато не е подплатен с конкретика.

Водещ: Ще върнете ли Румен Овчаров като министър на икономиката и енергетиката след като се потвърди, че няма никакви факти срещу него?

Мая Манолова: Това е преценка на премиера. Тогава наистина решението се взе въз основа на подозрение за това, че има корупция, което не беше доказано. Но в момента става дума за проблемите в една система, които са трупани през последните години. Затова прави ли в момента грешки висшето професионално ръководство на БСП.

Водещ: БСП има ли подозрения към Румен Петков в момента или няма? Има ли БСП подозрения, каквито имаше към Румен Овчаров.

Мая Манолова: БСП ще изчака тези проверки, които ще...

Водещ: Защо чакате тези проверки, г-жо Манолова? Ключовия въпрос. Защо чакате за Петков, а не чакахте за Овчаров?

Мая Манолова: Какво, в крайна сметка е обвинението по отношение на Петков? Това, че се е срещнал с две оперативно интересни лица. Доказа се до момента и от ДАНС, от това, което... Вътрешната комисия, че не е нарушил правилата.

Водещ: БСП нямате подозрения?

Мая Манолова: Ами какво друго се изважда в момента, нека се каже конкретно, освен тази среща. Между другото искам да задам въпросът дали с тези оперативно интересни лица не се е срещало и ръководството на МВР и в предишния мандат, например.

Водещ: Петканов да се е срещал.

Мая Манолова: ...и миналото ръководство, например. И дали това би било толкова укоримо, че в крайна сметка да се срине доверието към един министър. Той даде едно обяснение и пред вътрешната комисия и ДАНС. Даде обяснение, че това е било направено в рамките на правилата.

Водещ: Цветан Цветанов. Срещали ли сте се вие с Галеви?

Цветан Цветанов: Нека да направим разграничение между политическото...

Мая Манолова: Не визирам конкретно г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: и професионално...

Водещ: Бойко Борисов срещал ли се е с Галеви?

Цветан Цветанов: Професионалното ръководство има съответните инструкции и нормативна уредба, която регламентира и се регламентира всичко това, когато се осъществява и се прави. Политическото ръководство, защото аз го чух и г-н Петканов, който категорично е отрече да е имал подобни срещи. Емануил Йорданов, като бивш министър също отрече.

Водещ: Пламен Панайотов...

Мая Манолова: Но двамата дупнишки бизнесмени потвърдиха, че са се срещали с Емануил Йорданов.

Цветан Цветанов: Е, да де, ама Емануил Йорданов каза, че не се е срещал.

Мая Манолова: Ама те казаха, че са се срещали.

Цветан Цветанов: Вижте, едно е да казваш, друго е да е вярно, а и в момента това, което е важно, нека да говорим и да акцентираме по сегашните проблеми в МВР. Аз искам да попитам. Това го прочитаме като прессъобщение от една агенция от вчерашна дата ли?

Водещ: Да вчера.

Цветан Цветанов: Това е една година след събитието - освобождаване на г-н Румен Овчаров. Ако трябва да се съгласим с това, което вие лансирате като теза, това означава, че трябва да изчакаме догодина по това време да сме в това студио и да се прочете подобно съобщение. И, с което да кажем - ето, значи правилно е било решението на премиера, че го е оставил, защото нищо не се доказа. Но, г-жо Манолова...

Мая Манолова: Една седмица, не една година.

Цветан Цветанов: Има обществена дискусия, има парламентарна дискусия и там се руши авторитета на една институция, която политическите партии без значение коя и да е тя трябва да гради авторитета на съответната институция. В момента имам демотивирани редови служители на МВР, слушайки това, което се случва, слушайки това, което се е слушало по телефони и СРС и в момента вие трябва да вземете политическото решение за връщане и запазване авторитета на една институция и да върнем обществения образ, който обществото знае и разчита на тези служители. И само да ви кажа нещо, което наблюдаваме в последните 48 часа за операциите, които реализират служителите на МВР. Виждате, че когато излезе в платен отпуск главния секретар, нещата започнаха да се случват. Ще се случат много повече неща, които в момента не могат да получат съответната реализация, за което беше изслушан и г-н Танов, и г-н Атанасов.

Продължението на дебата четете тук

Слушайте целия разговор в прикачения звуков файл