Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите
Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите / ThinkStock/Getty Images

Икономическите проблеми, търсенето на смисъл и желанието за отмъщение са основните фактори, които карат младите сирийци да се присъединяват към джихадистки групи, предаде Франс прес.

"Ислямска държава" създала фабрика за самоубийци в Европа

Докладът на "Интернешънъл алърт", неправителствена организация, която помага на гражданите по света да намират ненасилствени решения на конфликти, се базира на разговори с 311 сирийци и техни близки в Сирия, Ливан и Турция, две страни, в които има много сирийски бежанци.

Според проучването младежите на възраст 12 до 14 години е най-вероятно да се присъединят към джихадистки групи като "Ислямска държава" или "Фронта ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда. Но те не са привлечени от ултраконсервативната идеология, а "от нуждата да печелят пари, за да се издържат, да намерят смисъл на живота си, да си върнат достойнството и вярата в моралното задължение да защитават или отмъщават". Младежите казват, че присъединяването към въоръжените групи им е дало "истинска цел в живота, чест и самоуважение", подчертава се в доклада.

Невероятната история на журналист, проникнал в джихадистка клетка във Франция

След като са били вербувани от джихадистки групи, непълнолетните са се интегрирали в социална група с други на тяхната възраст, заменяща училището.

В Сирия има над 2 милиона деца, които са напуснали училище. "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра" се възползват от това, за да популяризират собствената си образователна система", се казва в изследването. Програмата за вербуване на "Ислямска държава", наречена "младежите на халифата", включва часове по религия и военна тактика. "Училищата" са силно сегрегирани и се възползват от религиозните различия.

Джеймс Клапър: Ислямска държава внедрява спящи клетки в Европа

Неправителствената организация призовава страните, приемащи млади имигранти, да ги интегрират в учебни програми, които включват програма за психологическа помощ и за лечение на получилите психически травми. Организацията предлага освен това младите да получават алтернативни източници за печелене на средства и възможности да участват в несвързан с насилие активизъм.

"Ако нямах този занаят, щях да съм на фронта с калашник", признава сириец, който работи в Ливан като педагог.

Източник: БТА