Ислямска държава създала фабрика за самоубийци в Европа
Ислямска държава създала фабрика за самоубийци в Европа / ThinkStock/Getty Images

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) е създала към 2014 г. "фабриката" за подготовка на атентатори-самоубийци за извършване на терористични атаки в Европа.

Активната работа по вербуване сред мюсюлманите, живеещи в страни от Европейския съюз, започва още по-рано - през 2012-2013 г., посочва "Ню Йорк Таймс". Вестникът се позовава на "протоколи от разпити на заподозрени, записи на телефонни разговори и електронни съобщения" в Европа.

Ислямска държава в ново видео: християните са законна цел

"Сега официални лица казват, че признаци за сформиране на целеви терористични групи в Европа са били наблюдавани още в началото на 2014 г. Въпреки това, местните власти са омаловажи значението на такива заговори, определяйки ги като изолирани случаи, или нещо случайно", посочва изданието.

"Всичко това не е възникнало внезапно в последните шест месеца. Те са замисляли атаки в други страни от момента на преместването на групировката в Сирия през 2012 г.", посочва пенсионираният генерал от военното разузнаване на САЩ Майкъл Флин, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Ислямска държава: От атентатите в Париж не бяха извлечени поуки

"Това е истинска фабрика. Те правят всичко възможно, за да нанесат удар във Франция или някъде другаде в Европа", се посочва в част от показанията на 29-годишния програмист от Париж Реда Хама. Той и 21 други екстремисти на ИД бяха арестувани във френската столица през август миналата година, преди да се опитат да извършат терористични нападения. Хама е преминал само за една седмица ускорена програма за подготовка, връзката му е била с Абделхамид Абауд - един от организаторите на атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г.

В хода на антитерористичната операция в Белгия през февруари 2016 г. са открити документи, които говорят за подготовката на територията на кралството големи терористични атаки. Лидерът на тази група - Абауд, избегна ареста, тъй като е в Сирия. Той беше този, който по-късно става един от организаторите на атентатите в Париж на 13 ноември, в които загинаха 130 души. Беше убит от френската полиция няколко дни след атентатите, в хода на специална операция в парижкото предградие Сен Дени.

Източник: БГНЕС