Чапразът е пафта, украсена с метална тока на женски колан.
Чапразът е пафта, украсена с метална тока на женски колан. / Thinkstock/Getty Images
Има един много интересен израз, който често се използва в различна краища на България - „да стоиш диван чапраз“. Това общо взето означава да си в готовност, нали така? Но откъде идва този израз и какво е буквалното му значение? Поровихме се и открихме отговора в Питанка.

Изразът се състои от два компонента - диван и чапраз, които очевидно ни отпращат към турския език. Обаче сърбите имат същия израз, но на обратно - "чапраз диван". И тук идва интересната част – двете думи поотделно съществуват в турския, но словосъчетанието – не.

Вижте и десет от най-странните думи в света

Припомняме, че изразът у нас се използва като „да стоиш в готовност, да се изправиш, да се изтъпаниш пред някого или до него и да стоиш“.

Но да се върнем на отделните думи. Първо, каква е тайната на дивана? Чапразът е пафта, украсена с метална тока на женски колан. Диванът е канапе. И какво излиза? Диван чапраз е украса на канапе. Някой седи като украса на канапе.

via GIPHY

Може, но е слабичко като обяснение. Освен това що за украси има канапето и защо тази украса да е проява на уважение и зачитане. Не е там разковничето.

Чапразът, в смисъл на елемент от колан, има по-заобиколен произход. На турски чапраз значи кръст, а като наречие означава кръстосано настрани, на верев. Затова е елемент от колан, защото е всъщност закопчалка. Така се затваря колана, с чапраз, на кръст, нещо се слага. А дали чапразът е украсен или не, въпрос на свободен избор. Но чапразът е скръстването, заставането напряко.

Сега да обърнем внимание на дивана.

диван
Thinkstock/Getty Images

Ние имаме значението му на канапе, защото в османските учреждения е имало миндери, на които са сядали чакащите да бъдат приети. Тези миндери, с подплата и възглавници, са получили названието диван, но всъщност диван е самото учреждение, съвета. Не само най-висшият орган, но изобщо всеки управленски орган.

Вижте кои са най-странните женски имена в България

10-те най-абсурдни мъжки имена в България

В интерес на истината диван е персийска дума и значи книга, книжнина. Но нали законите се основават на книги, османските турци са започнали да наричат учрежденията си с тази дума - книгата. А останалите поданици на империята са виждали най-вече миндерите за чакане. И така, книга - учреждение, мебел - съдбата на всяка благородна идея. Но ние тук ще игнорираме книгите и мебелите и ще вземем само дивана, като символ на властта. Диван понякога се наричал не само съветът, но и неговият председател. А често пъти и останалите членове. Диванът - човек с власт, управник.

Да замериш лекар с око, да забременееш два пъти за 10 дни и още куриози от 2016 г.

До тук добре, но какво означава да си на управника на кръст. Пак повтаряме, че това не е оригинално турско словосъчетание, а по-скоро народно, нашенско, балканско. Така че значението му е малко или много скрито за нас вече. Вариантите са няколко. Единият е молителят, онзи, който се изправя пред дивана, да се прекършва, да се покланя, да застава на кръст пред началника. Така диван чапраза или чапраз дивана е онзи, който се кланя. Ето ви го елемента на уважение.

Куриозите на 2015 година (СНИМКИ)

Обаче респектът е малко или много индиректен в израза. Диван чапраз е повече акта на стърчене до някого, като форма и на досадно задължение, ако щете. И в този смисъл в оригинала на израза може да се визира и служител, който прислужва на дивана, длъжностно лице, което трябва неотлъчно да стои до началника си. Така диван чапразът е или онзи, който стои прекършен до управника или прав до него, докато управникът седи. При всички положение позицията на тялото му е опозиция на тази на шефа.

И още любопитни теми:

Защо се казва детска ясла и детска градина?

Кои са най-нелепите имена в България?

Кое е общото между жабата и жабката на колата?


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук