/ Guliver/Getty Images
От какво се страхуваме? От войни, от болести, от смъртта. Милиони вярващи се боят от Ада. Малките деца - от тъмното. Едни се боят от паяци, други - от високото. Ето и още емблеми на страха:

Вампирът Дракула

Разходка в замъка на граф Дракула в Трансилвания (СНИМКИ)

Княз Влад III Дракула, наричан още "Цепеш", влиза в пантеона на страшилищата благодарение на романа на Брам Стокър "Дракула".
Кръвопиецът Дракула (на снимката - изпълняван от Кристофър Лий) се радва на неувяхваща популярност сред любителите на страшни истории. А през последните години вампирите окончателно излязоха на мода в масовата култура.

Истинската история на граф Дракула от Трансилвания (ВИДЕО)

Чудовището на д-р Франкенщайн

И още един роман, дарил човечеството с легендарно страшна фигура: "Франкенщайн или новият Прометей" от Мери Шели. В романа д-р Виктор Франкенщайн създава изкуствен човек, използвайки части от човешки трупове. Борис Карлоф (на снимката), играещ ролята на чудовището, влиза в световната кино-история. И до днес мнозина погрешно наричат чудовището с името на неговия създател Франкенщайн.

Абсолютното зло "То"

Клоунът като символ на стаеното зло, гримираното му лице, зад което може би се крие Преизподнята... Романът на Стивън Кинг "То" от 1986 г. поставя началото на една нова традиция, на която са посветени многобройни монографии. Злото зад маската е толкова безжалостно, че дори няма име: наричат го просто ТО.

То смрази кръвта на фенове и критици (ВИДЕО)

Чудовището Годзила

По японския филм от 1954 г. са създадени какви ли не комикси, сериали и нови игрални филми. Във версията от 1998 г. на Роланд Емерих Годзила е мутирал гущер от района на Френска Полинезия, където в средата на ХХ век се провеждат ядрени опити. Чудовището преминава разстоянието до Ню Йорк, където се настанява в тунелите на метрото и се приготвя да снесе яйца в залата „Медисън Скуеър Гардън“.

Годзила
Guliver/Getty Images

Ужас от друга планета - "Пришълецът"

И това ужасяващо същество успя да "произведе" няколко игрални филма, а също така комикси, видеоигри и какво ли не още. Извънземното чудовище от филма на Ридли Скот заплашва живота на екипажа в космическия кораб "Ностромо", а историята се развива в още няколко филма-продължения. "В космоса никой не може да чуе писъка ти" - гласи многозначителното рекламно мото на "Пришълецът".

Топ 10 на най-ужасяващите чудовища във филмовата история

В началото бе Кинг Конг

Гигантската горила за пръв път се появява в едноименния филм от 1933 година. Кинг Конг е докаран в Ню Йорк от един тропически остров, но успява да се освободи и се качва на един небостъргач, където накрая намира смъртта си. От буйстващо чудовище до трагичен антигерой - тълкуванията на този образ са също толкова многобройни, колкото са и различните му превъплъщения в масовата култура.

Дракони, огнедишащи змейове, лами

Драконът е едно от най-древните плашещи чудовища. Огнедишащи змейове, лами и дракони се срещат в редица митологии, в детските приказки, във филмите на ужасите и в масовата култура. Драконът е любим мотив и на хората, които обичат татуировките (на снимката). "Аз съм опасен човек, стой надалеч от мен!" - това казват тези рисунки по човешките тела.

Най-зловещите сгради в света, сред тях е и паметникът на Бузлуджа (СНИМКИ)

Кукери - страховитите гонители на зли духове

И те изглеждат страшно, но всъщност прогонват злите духове. Българските кукери танцуват по улиците, за да пропъдят лошите сили и студа. ЮНЕСКО официално вписа в аналите си тази българска традиция, на която са посветени много документални филми и телевизионни репортажи. Сюжет с български кукерски костюм е включен и в известния германски филм "Тони Ердман".