Русия е известна по цял свят със своята литература и музика, с балета и киното си, с водката, матрьошката...
Русия е известна по цял свят със своята литература и музика, с балета и киното си, с водката, матрьошката... / ThinkStock/Getty Images
Русия е известна по цял свят със своята литература и музика, с балета и киното си, с водката и матрьошката. Но дали тези типично руски неща са наистина чисто руски? Нека видим:
  
Руската водка
 
Руската "водичка" е известна по цял свят. Но се лъжат онези, които вярват, че руснаците се наливат по цял ден с алкохол. Почти половината от тях не консумират никакви алкохолни напитки.

Руснаците намалили пиенето
 
По данни на Световната здравна организация от 2016 г., Русия заема чак 16-то място в световната класация по консумация на алкохол.
 
Германия е много по-напред - на пета позиция, а на първо място е класирана Молдова.
 
Руският балет

Болшой балет
Gulliver/Getty Images

Балетът е визитната картичка на руската култура. През XVIII век това сценично изкуство пристига в Санкт Петербург от далечна Франция.

Болшой театър в целия си блясък (СНИМКИ)
 
За развитието на руския балет спомагат най-вече френските хореографи Шарл Дидло и Мариус Петипа, които създават реномирани балетни школи. С други думи: руският балет не е чисто руски.
 
Руската матрьошка

матрьошки
Guliver/Getty Images

И тя е известна по цял свят: руската матрьошка. Изобретена е през 1896 година от руския художник Сергей Малютин, а вдъхновението идва от много далеч.
 
Сава Мамонтов, меценат на Малютин, пътува в онези години до Япония, откъдето се връща с традиционната играчка "дарума". Подарява я на Малютин, който на свой ред, вдъхновен от японската кукла, създава матрьошката.

Класически руски сувенир стана повод за секс дебат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Руската литература
 
Пушкин, Гогол, Достоевски, Толстой - всички те са световноизвестни. И тясно свързани с европейската култура: Пушкин пише писмата си на френски език, Гогол прекарва в Италия цели 10 години от сравнително краткия си живот, а Достоевски и Толстой са силно повлияни от западния хуманизъм.
 
Руската кухня

руска кухня храна
ThinkStock/Getty Images

За разлика от страни като Франция и Италия, Русия не се отличава със специфична национална кухня. В миналото по селата са се хранили скромно, а заможните семейства са се гощавали с европейски ястия.
 
Това, което днес наричаме "руска кухня", е всъщност комбинация от различни влияния. Така например прочутата "Херинга под кожено палто" е всъщност традиционно норвежко ястие.
 
Руската музика
 
"Борис Годунов" на Мусоргски и "Дама Пика" на Чайковски са едни от най-известните произведения в световната опера. А Шостакович и Прокофиев се нареждат сред най-великите композитори на XX век.
 
Руската музика придобива специфичен национален характер едва след средата на XIX век, когато в Санкт Петербург е основана "Могъщата петорка" - творческо обединение на изявени руски композитори.
 
Руският филм
Руските режисьори Сергей Айзенщайн и Андрей Тарковски са смятани за едни от най-радикалните обновители на филмовото изкуство.

Руски или западни актьори: Кои бяха по-добри като любимите герои от руската класика (СНИМКИ)
 
Творчеството и на двамата е неразривно свързано със световното кино, а навремето Айзенщайн дори за малко да остане в Холивуд.
 
Руското изкуство
 
Художниците Иля Репин, Иван Крамской и Иван Шишкин са сред най-известните представители на руския реализъм. Обучението в престижните руски академии на изкуствата задължително включва и продължителен престой в Западна Европа.
 
Шишкин например, чиято картина "Утро в боровата гора" е смятана за една от емблемите на руското изобразително изкуство, е следвал в Мюнхен, Женева и Дюселдорф.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Deutsche Welle