ООН вижда положителни тенденции в борбата срещу наркотрафика
ООН вижда положителни тенденции в борбата срещу наркотрафика / netinfo

В борбата срещу наркоманиите по света са регистрирани положителни тенденции, но войната срещу дрогата съвсем не е спечелена. Това важи с особена сила за Афганистан - основният доставчик на хероин, пише в публикуван доклад на ООН, предаде Франс прес.

"Най-новите данни сочат, че неуправляемият влак на наркоманията забавя ход", отбелязва в увода към документа Антонио Мария Коста, директор на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията. Мария Коста посочва появата на признаци за обща стабилност по отношение на културата, производството и употребата на почти всички видове дрога - кокаин, хероин, канабис и стимуланти от типа на амфетамините.

"Това не означава, че проблемът е решен или че трябва да вдигаме гарда", предупреждава той.

Кампаниите за изкореняване на насажденията с кока и мак доведоха до чувствително намаление на засетите с тях площи, се отбелязва в доклада. Същевременно се отправя предупреждение, че препятствия пред ефективността на мерките за ограничаване на производството и търговията с наркотици поставят повишеният поради употребата на торове и пестициди добив от площите и подобренията в лабораториите за производство на наркотици от суровините.

В доклада се дава пример с хероина, чието производство в глобален мащаб е достигнало миналата година рекордните 6610 тона - с 43 на сто повече в сравнение с предходната 2005 г., въпреки че засетите с мак площи в света са намалели с една десета от 2000 г. насам. Производството масово се е пренасочило към Южен Афганистан, като производителността се е повишила значително, обясняват авторите този факт.

Афганистан вече произвежда 92 на сто от употребявания в света хероин. Световните пазари на хероин зависят, поне в краткосрочен план, от това, което ще се случи в Южен Афганистан, подчертават авторите.

В доклада се посочва, че Колумбия, Перу и Боливия остават най-големите производители на втория по употреба в глобален мащаб наркотик - кокаинът.

Продукцията в Колумбия - производител номер едно на кокаин в света, е спаднала съвсем леко през последните години, въпреки сериозното намаление на засетите с кока площи. За сметка на това са се увеличили площите с кока в Перу и Боливия.

Що се отнася до канабиса, при производството му не се забелязва географска концентрация. Миналата година той е бил отглеждан в поне 172 държави и територии за 160 милиона потребители. Тенденцията обаче е към стабилизация, дори към спадане, както на производството, така и на консумацията на този вид наркотик, се отбелязва в доклада.

Въпреки че Мароко си остава производител номер едно на хашиш в света, засетите площи в страната са намалели през 2005 г. почти наполовина в сравнение с 2003 г.

Световното производство на синтетични наркотици като екстази е намаляло до малко под 480 тона. Употребата им спада дори в Северна Америка и, с по-бавни темпове, в Европа.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията приветства и факта, че се е повишила ефективността на борбата срещу наркотрафика. Заловените пратки не са позволили да достигнат до пазара 42 процента от произведения в света кокаин и 26 на сто от хероина.

Ефективността на борбата срещу наркотрафика обаче има своите граници, предупреждават експертите на ООН. Те препоръчват да се наблегне на ограничаването на търсенето чрез превенцията и подпомагането на страните производители.