Обществото се променя. Знаменитости без свян признават, че са хомосексуалисти
Обществото се променя. Знаменитости без свян признават, че са хомосексуалисти / снимки: Reuters, архив

В САЩ все повече знаменитости обявяват открито, че са хомосексуалисти, което според анализаторите е знак, че американското общество е вече по-толерантно към хората с хомосексуални наклонности, отбелязва АФП. Решението на звездите да разкрият хомосексуалната си ориентация става и в разгара на дебатите в САЩ относно хомосексуалните бракове, разпален още повече от президентската кампания, допълва агенцията.

Тази седмица рапърът Франк Оушън, който е на 24 години, и журналистът-звезда на Си Ен Ен Андерсън Купър (на снимката в текста), който е на 45 години, предизвикаха сензация, като обявиха открито, че са гейове. Рапърът направи разкритието в блога си, а журналистът в имейл, адресиран до колегата си Андрю Съливан, който също е хомосексуалист.

„Чувствам се най-после свободен”, сподели рапърът, докато правеше признанието. „Винаги съм бил хомосексуалист, винаги ще бъда хомосексуалист и никога няма да бъда по-щастлив, по-горд и да се чувствам по-удобно в кожата си, отколкото съм сега", подчерта в признанието си Купър.

Обществото се променя Знаменитости без свян признават че са хомосексуалисти
netinfo

Преди тях двамата цяла плеяда от шоузвезди разкриха дълго пазената тайна - актьорът Джим Парсънс, Синтия Никсън, латино звездата Рики Мартин, актрисата Джейн Линч и победителят в риалити шоуто „Американски идол” Адам Ламбърт.

„Това не е само тенденция в развлекателната индустрия, това е истински аспект от американската култура”, констатира Рич Фераро от Антиклеветническия съюз на гейовете и лесбийките. „Тази тенденция отразява факта, че хората са все по- толерантни към гейовете и лесбийките. Днес например всеки в Холивуд може да признае своята хомосексуалност, без да разруши кариерата си. Това не е вече скандал”, каза той.

Преди 15 години нещата бяха доста по-различни, припомня БТА. Тогава актрисата Елън де Дженерис стана една от първите знаменитости, която открито разкри хомосексуалността си, като предизвика френетичните реакции на таблоидите. Полемиката беше толкова голяма, че някои дори призоваха сериала, в който тя участваше по онова време, да бъде свален от програмата.

Обществото се променя Знаменитости без свян признават че са хомосексуалисти
netinfo

Феноменът на разкриване на сексуалната ориентация придоби по-големи мащаби, откакто Барак Обама, борещ се за преизбиране, стана първият американски президент, който защити идеята за еднополови бракове.

В САЩ еднополовите бракове не са признати на федерално ниво, но са разрешени в шест щата (Кънектикът, Айова, Масачузетс, Ню Хемпшър, Върмонт и Ню Йорк), както и в столицата Вашингтон. В щатите Мейн, Мериленд и Вашингтон са насрочени за ноември референдуми по въпроса.