Нелегалните имигранти са по-страшни за САЩ от Ал Кайда
Нелегалните имигранти са по-страшни за САЩ от Ал Кайда / netinfo

Близо 25 американци загиват всеки ден от ръцете на нелегални имигранти, пристигнали от различни страни на гурбет в САЩ. По данни на конгресмена републиканец Стив Кинг, 12 от тях намират смъртта си при обири и в сбивания, а 13 - в автомобилни катастрофи по вина на незаконни имигранти без шофьорски книжки.

Всяка година "местни чужденци" стават причина за смъртта на повече от 9000 американци. Цифрата далеч надхвърля броя на жертвите от ислямистките атентати на 11 септември 2001 г. и войниците от САЩ, загинали при операциите в Ирак и Афганистан, взети заедно.

Още по-зловеща е статистиката, водена от Кинг за периода след атентатите от 11 септември - 21 900 американци са убити от нелегални имигранти, 23 700 души са загинали в пътнотранспортни произшествия по вина на незаконно пребиваващи чужденци. Седем пъти повече от загубите на САЩ на 11 септември плюс тези в Ирак и Афганистан!

И това не е всичко. По данни на същия конгресмен, незаконни имигранти всяка година подлагат на сексуално насилие 2900 американски деца. Според друг източник - Институтът за изследване на насилствени престъпления (в град Атланта) - в момента в САЩ има близо 240 000 чужденци, извършвали вече престъпления на сексуална почва. Резултати от проучване през 1999-2006 г. сочат, че увеличаващият се брой нелегални имигранти твърде силно е повлиял върху нарастването на подобни престъпления - от насилие върху деца до серийни изнасилвания. А броят на сексуалните престъпници, дошли незаконно в страната, отдавна е надхвърлил този на местните маниаци.

Други официални структури бият тревога заради това, че изправителните заведения в САЩ са препълнени с нелегални имигранти. По данни на Едуин Рубинстайн, президент на Института за икономически изследвания И Ес Ар, в американски затвори днес лежат над четвърт милион чужденци, извършили престъпления в САЩ.

И според властите става дума за престъпници рецидивисти, а не хора, случайно кривнали от праведния път.

При проучване на досиетата на 55 000 затворници - нелегални имигранти през 2003 г. се изяснило, че на всеки от тях се падат средно по 143 извършени престъпления. А 36 на сто от тези престъпници са били арестувани поне по пет пъти.

Според официалните данни след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ са влезли нелегално най-малко 350 000 души. Неофициално се твърди, че те са десеторно повече. На фона на решението на федералните власти да се издигне стена по границата с Мексико е напълно възможно борбата срещу нелегалната имиграция да стане ключова тема по време на следващите президентски избори.

Както показаха скорошните междинни избори за Сената и Камарата на представителите в Конгреса, американците са уморени от борбата срещу тероризма зад океана и предпочитат да се занимават с вътрешни проблеми. А темата за борба срещу нелегалните имигранти логично е свързана и с антитероризма.

От септември 2001 до декември 2005 г. американско гражданство са получили близо 45 000 имигранти от държавите в т. нар. "ос на злото" и от страни, които водят антиамериканска политика. През същия период обаче 91 516 души от тези държави са направили опит нелегално да проникнат в САЩ и половината от тях са успели да останат в Америка, сочат данни на министерството на вътрешната сигурност.

На практика никой от тези хора не е минал нормалната "задълбочена" проверка. Въпреки че към 30 000 от новите граждани на САЩ потенциално застрашават националната сигурност на тази крепост на световната демокрация.

Недостигът на бюджетни средства не дава възможност за изчерпателна проверка на всеки кандидат за гражданство, обясняват източници от имиграционната служба на САЩ. Някои сенатори републиканци обаче са убедени, че проблемът не е в парите, а в стремежа на властите по-бързо да прегледат натрупаните десетки хиляди молби за гражданство и досиета на задържани нелегални имигранти.

Всяко запитване до тайните служби отнема твърде много време. Същевременно има хроничен дефицит на места в центровете за временно настаняване на незаконни имигранти. Налага се имиграционните служби да бързат с решенията по жалбите на нелегално дошлите. Според сенатора Чарлз Гресли САЩ може да платят за тази прибързана работа с няколко нови "11 септември".

Заплахата от страна на незаконните имигранти засега е тема, раздухвана от републиканците. Нищо не пречи обаче да я вземат на въоръжение и демократите - като част от програмата им за преместване на политическите акценти върху вътрешното положение.

И ако въпросът наистина се превърне в ключов, според някои експерти събитията може да се развият до реанимиране на изолационизма. Тази доктрина предвижда опазване на Америка от външни влияния, ограничаване на имиграцията, преразглеждане на прекомерно активната й външна политика, спиране на участието във военни действия в чужбина и намаляване на американските бази извън пределите на САЩ.

Впрочем това още не е на дневен ред и в момента основна акция за защита на американския народ от "пришълците" е издигането на стената по мексиканската граница. Проблемът е, че този строеж няма да продължи само година или две. А дотогава граничните щати на САЩ може окончателно да се превърнат във "филиали на Латинска Америка" - заради притока на нелегални и оттока на "кореняци американци" към Севера. (БТА)