Меркел
Меркел / БГНЕС
Каква е истинската Ангела Меркел? За мнозина германци техният дългогодишен канцлер е предпазлив, но способен ръководител, на когото могат да разчитат в днешния размирен свят.

Но преди изборите следващия месец в общественото пространство се появи информация и за друга страна от живота на 63-годишната Меркел, след като тя отвори вратата към личния си живот, който обикновено старателно пази от светлината на прожекторите.

Рекорден брой участници в изборите в Германия, сред тях партия на веганите

На предходните избори преди четири години най-влиятелният лидер в Европа призна, че й харесват мъжете "с хубави очи" и че като студентка се е напила с черешово вино.

Тези дни, когато предизборната й кампанията за четвърти мандат навлиза в последните си седмици, Меркел хвърли още светлина върху личния си живот, като допусна фотографи в личния си апартамент в центъра на Берлин. Сподели и рецептата си за едно от най-популярните в Германия домашни ястия: картофената супа.

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с избиратели в курортния град Цингст на Балтийско море
БГНЕС

"Винаги сама си правя картофеното пюре, с преса, а не с домакински уред", каза тя пред германското седмично списание за светски клюки "Бунте". "Така консистенцията е на малки парченца".

Сирийски бежанци кръстиха петото си дете Ангела Меркел

Меркел не живее в някоя от официалните правителствени резиденции, а от години живее със съпруга си Йоахим Зауер в апартамент в четириетажна сграда.
От него се виждат няколко от най-големите музеи в Берлин, представящи едни от най-богатите колекции от световно културно наследство.

През юни женското списание "Хойте вохе" публикува поредица от снимки, на които се вижда един по-скоро типичен за Германия апартамент с дървени подове, бели стени и голямо огледало, окачено над дълъг сив диван в хола, както и спретната кухня с малка маса.

"Обичам да ям късно вечер", призна Меркел пред "Бунте". Жилището се намира в една от най-посещаваните части на Берлин и затова учудени туристи често може да видят как жената, наричана новият лидер на свободния свят, късно вечер слиза или рано сутрин се качва в правителствения автомобил, отивайки към близката сграда на канцлерството.

Меркел: Преговорите за митнически съюз на ЕС с Турция не могат да продължат

Меркел е дъщеря на протестантски пастор и е израснала в бившата ГДР. В Германия е добре известен факт, че тя се интересува много от културния живот на страната си. Миналия месец тя заведе лидерите на държавите от Групата на 20-те най-големи икономики да слушат Девета симфония на Бетовен в новооткритата хамбургска филхармония на брега на река Елба, за да покаже на света най-новия обект от германския културен пейзаж.

"Почитател съм на класическата музика", каза тя в едно от седмичните си видеообръщения, в които говори и за това как се е учила да свири на флейта и пиано.

Папа Франциск Ангела Меркел
БГНЕС

Германският канцлер започва ежегодната си лятна си ваканция с посещение на първата вечер на Вагнеровия фестивал в Байройт, а преди да стане канцлер бе редовен посетител на берлинските оперни спектакли и концерти.

Миналата седмица тя разкри и кой е любимият й емотикон. "Усмихнатото личице", каза тя пред популярни млади видеоблогъри. "Може да е и с малко сърчице", добави Меркел, която от 12 години управлява най-голямата икономика в Европа.

Меркел обикновено успява да държи личния си живот далеч от политиката. Тя рядко се появява на обществени места със Зауер, втория й съпруг.

Преподавателят по квантова химия понякога показва леко раздразнение от медийния цирк, който заобикаля съпругата му.

 
БТА