Майк Пенс - разумният избор на Доналд Тръмп за вицепрезидент
Майк Пенс - разумният избор на Доналд Тръмп за вицепрезидент / Guliver/Getty Images

Майк Пенс, вицепрезидентът на Доналд Тръмп, е представян като християнин, консерватор и републиканец, предаде Франс прес.

Той е добре запознат с кухнята на политиката във Вашингтон, което ще бъде от полза за новака в политиката, милиардера Тръмп. Пенс е известен и с таланта си в общуването, което също ще бъде от полза за Тръмп, известен с пораждащи полемика изказвания.

Импулсивният милиардер, който удря там, където боли

Пенс е на 57 години и беше губернатор на щата Индиана от 2013 г. Там той се изяви като защитник на традиционните семейни ценности, противник на абортите и на гей браковете. Неотдавна той се показа и враждебно настроен към идеята за настаняване на сирийски бежанци в неговия щат.

В кампанията Пенс остана верен на обичайната си куртоазия и не се поколеба да избягва отговорите на неудобните въпроси само и само да не се налага да подкрепя полемичните изказвания на Тръмп.

Доналд Тръмп: Ще бъда президент всички американци (ВИДЕО)

Пенс е адвокат по образование и бивш радиоводещ. Той познава тънкостите на Вашингтон и е уважаван заради това от републиканците. Беше член на Камарата на представителите от 2001 до 2013 г. и председател на републиканската конференция в периода 2009 г. - 2011 г. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, описва Пенс като свой много добър приятел.

Благодарение на добрите си връзки Пенс може да помогне за излекуването на дълбоките рани в Републиканската партия, разединена след номинацията, а после и победата на Тръмп.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

Любопитното е, че в началото Тръмп и Пенс не бяха особено близки. Първоначално Пенс подкрепяше консерватора Тед Круз за кандидат-президент. Пенс отхвърли някои от позициите на Тръмп, като например тази за забраната на мюсюлмани да влизат в САЩ с цел борба с тероризма, която определи като обидна и неконституционна.

Но Пенс очевидно беше фаворит на децата на Тръмп, оказали голямо влияние върху предизборната кампания на баща си. Ето защо в крайна сметка Тръмп го предпочете за свой вицепрезидент пред бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингридж или губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, и двамата силни личности, но пък непредвидими.

Майк Пенс - кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия

Като губернатор Пенс подписа закони, които направиха по-трудни абортите в Индиана. През 2015 г. той застана зад закон за религиозната свобода, възприеман от критиците му като начин за дискриминиране на хомосексуалната, бисексуалната и транссексуалната общност. Тези позиции на Пен помогнаха де факто на Тръмп да спечели гласове сред традиционните консерватори, по-специално евангелистите, които в началото бяха сдържано настроени към непредвидимия Тръмп.

Благодаря на Индиана, че стана първият щат, гласувал да се върне величието на Америка!, каза Пенс при обявяването на първите изборни резултати.

Източник: БТА