Личните карти - ключът за залавяне на нелегалните имигранти на Острова
Личните карти - ключът за залавяне на нелегалните имигранти на Острова / netinfo

Личните карти ще бъдат представени като важно оръжие в борбата срещу нелегалните имигранти във Великобритания след съществената промяна в курса на министрите, пише "Сънди телеграф".

Досега висши фигури, начело с Тони Блеър, настояваха, че основната причина за приемането на спорната програма е, че личните карти ще помогнат във войната срещу тероризма. Вътрешният министър Джон Рийд обаче настоя за нов подход в опит да демонстрира, че правителството е твърдо по отношение на имиграцията и за да се нанесе удар на торите, които са против личните карти.

Промяната на тактиката ще бъде изложена утре в голяма реч в Лондон от министъра, отговарящ за имиграцията Лиъм Бърн, отбелязва "Сънди телеграф". Бърн ще заяви на конференция, организирана от Института за обществено-политически проучвания (IPPR), че нови данни показват колко е важна биометричната технология, която ще бъде използвана при издаването на личните карти през 2008 година.

В отделна изява във вторник министърът на финансите Гордън Браун ще изрази подкрепата си за личните карти и ще настоява за нови предпазни мерки, за да се гарантира, че не се злоупотрпебява с личната информация от организациите, които разполагат с нея, включително полицията.

Според "Сънди телеграф" този ход представлява рядък политически съюз между министъра на финансите и Джон Рийд, които се очаква да бъдат основни съперници за лидерския пост в Лейбъристката партия, когато Тони Блеър се оттегли.

Министрите твърдят, че биометричните карти, които освен всичко останало ще съдържат отпечатъци от 10-те пръста, сканирани изображения на ирисите на очите и на лицето, ще помагат на работодателите при избора на легални работници. Това ще помогне и на отделните кандидати да докажат, че имат право на работа. Чуждестранните студенти, например, имат ограничени права за работа във Великобритания.

Имиграцията отново се връща с пълна сила на дневен ред с присъединяването към ЕС на Румъния и България на 1 януари. Гражданите на двете страни ще могат да идват във Великобритания и да работят, освен ако, както се очаква, правителството не въведе ограничения, подчертава "Сънди телеграф".

Министрите бяха критикувани за личните карти от някои лейбъристки съпартийници, опозиционните партии, защитници на гражданските права и академичните среди.