Пътешественик, инфлуенсър и нередовен пътник, когото никога не глобяват: Това е Боджи, любимото куче на цял Истанбул, пише Deutsche Welle.

Той не лае и не хапе. А когато някой пътник трябва да го прескочи, за да може да слезе на спирката си, понякога дори не повдига главата и клепоухите си тъмни уши. 

Той е пътешестник и инфлуенсър

Боджи е истинска звезда в социалните мрежи. Хиляди снимки и клипчета проследяват неговите пътувания в истанбулския градски транспорт: Боджи, който спи върху две седалки в трамвая. Боджи, който се разхожда по коридорите на метростанция в Истанбул. Боджи, който се проветрява на ферибота на Босфора или се радва на ласките на някой пътник. Той е истинска звезда и има близо 60 хиляди последователи в “Туитър”. 
 
Властите казват, че досега оплаквания от Боджи не е имало. Макар че на пътниците често им се налага да го заобикалят или прескачат, за да се качат или слязат от превозното средство. Когато за първи път забелязват нередовния пътник, служителите в градския транспорт се опитват да го свалят. Но след като става ясно, че е безобиден, Боджи получава каишка с чип. Така и маршрутът му вече е ясен. 

Боджи изминава десетки километри

Боджи не е ранобуден. “Той започва да се вози в трамвая след 10 часа”, казва Айлин Ерол от турското метро. “После пътува почти през целия ден до 9 вечерта. След това прекарва вечерта от азиатската страна”, обяснява още тя. Данните от GPS-а сочат, че той изминава между 30 и 40 километра ежедневно. Но има и дни, в които не му се пътува. Тогава си играе с други кучета някъде из Истанбул. 

Но когато пътува, не обръща особено внимание на останалите четириноги. Предпочита да е сред хората. Кучето е проверено от ветеринар - то е здраво и ваксинирано. “Може би търси някого”, казва Айлин Ерол. “Надявам се зад това да не стои някоя тъжна история. Но в трамвая с хора той е наистина щастлив. Можем да го усетим.”
Deutsche Welle