/ ThinkStock/Getty Images
"Бих приел повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци", каза през 2015 г. кметът на Дуисбург. Сега той отново провокира с изказване по адрес на българите и румънците. А в Дуисбург те са над 17 000.

Ето колко българи са станали германци

Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си. Преди две години кметът на Дуисбург се прочу с изречението за източноевропейците. Впоследствие Линк беше принуден да се извини за казаното. Той заяви, че не е успял да намери точните думи и че не искал да засегне никого лично.

Българи са замесени в най-голямата измама със социални помощи в Германия

Непосредствено преди изборите за кмет в Дуисбург, които ще се проведат заедно с германските парламентарни избори на 24 септември, няма и следа от предишното разкаяние на политика-социалдемократ, коментира онлайн-изданието на вестник "Ди Велт" и посочва, че в едно ново интервю Линк се хвали, че навремето получил голяма подкрепа за спорното си изказване. "И не само това. Той отново разпалва старата дискусия за т.нар. мигранти по бедност, пристигащи от България и Румъния", пише "Ди Велт".

Германия: ЕК да засили борбата с нелегалните имигранти от България и Румъния

Интервюто, за което става дума, е на вестник "Дер Вестен". В него Линк споделя становището си, че българите и румънците едва ли идват в Дуисбург, само за да си търсят работа. "В крайна сметка Дуисбург е град с над 12% безработица", аргументира се кметът и добавя: "Ако българите и румънците искаха да работят, навярно щяха да се насочат към други германски градове". Вместо това те пристигали заради евтините жилища и добрата инфраструктура на града.

Германия ограничава социалните помощи за нови имигранти от ЕС

"Ди Велт" информира, че в Дуисбург в момента има близо 17 500 българи и румънци, повечето от които - роми. "Те се възползват от правото си на свободно придвижване в рамките на ЕС. Много от тях живеят в големи групи, наблъскани в крайно мизерни жилища в квартали като Марксло, които се прочуха като средище на социални проблеми. Въпросните мигранти нямат почти никакви шансове да си намерят друга редовна квартира. Броят им през последните години постоянно нараства", пише още изданието, и добавя, че това предизвиква редовни конфликти с местните хора.

Най-тежката загуба за България и Румъния

"Прииждащите българи и румънци заварват в града и други хора с миграционен произход – предимно турци", пише "Ди Велт" и посочва, че делът на хората с миграционни корени възлиза на 36,4%. Според германското издание, в Дуисбург, както и в Гелзенкирхен и Дортмунд вилнеят криминални банди на българи и румънци, които системно източват социалните каси на германската държава. Бандите примамвали хора от Югоизточна Европа към Германия, подавали от тяхно име молби за социални помощи и после удържали голяма част от парите.

Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

С изявленията си по адрес на българите и румънците кметът на Дуисбург предизвика голямо недоволство сред членовете на бежанския съвет в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Председателката му Биргит Науйокс разкритикува думите на Зьорен Линк като "неприемливи". Според нея, той стигматизира цели групи от населението и не допринася никак за воденето на дискусия по същество. "Много източноевропейци не успяват веднага да си намерят работа, но това не се дължи на липсата на мотивация на хората, които пристигат при нас", казва Науйокс.