Джаред Кушнър - сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)
Джаред Кушнър - сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Кого вслуша в действителност Доналд Тръмп? Откакто магнатът на недвижими имоти нахлу с гръм и трясък на политическата арена, неговите деца Ерик, Доналд младши и Иванка са навсякъде. Твърде затвореният семеен клан на Тръмп обаче включва и неговият зет, Джаред Кушнър, чието влияние се засилва, въпреки че той бяга от светлините на прожекторите.

Новото първо семейство на САЩ: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ)

"Хванат" е само за няколко секунди на кадри, заснети отдалеч на първата среща между Доналд Тръмп и Барак Обама в Белия дом. Те обаче са повече от показателни за мястото, което си е извоювал много телегеничният Джаред, на 35 години, съпруг на Иванка и предприемач в сектора на недвижимите имоти подобно на своя тъст: на кадрите Джаред върви в градините на Белия дом редом до Денис Макдъно, началника на кабинета на Обама.

Иванка - абсолютното оръжие на Доналд Тръмп (СНИМКИ)

Кушнър не заема никакъв официален пост, освен че фигурира, заедно с три от децата на Тръмп, в екипа му по предаване на властта, който подготвя идването на новия президент във Вашингтон.

Джаред Кушнър  сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)
netinfo
Именно той обаче, ако се вярва на американски медии, е работил зад кулисите, за да отдалечи Тръмп от един от близките му съветници, републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи, и двама души от неговия кръг.

Всичко това защото Кристи, който дълго време бе генерален прокурор на Ню Джърси, е изпратил в затвора бащата на Джаред - който дълго време е имал силно влияние в щата и е бил голям дарител за предизборните кампании на демократите - за данъчна измама и подкупване на свидетели.

Слизане в ада, което е оставило отпечатък върху младия мъж, по онова време току-що дипломирал се от Харвард и записал магистратура по бизнес администрация в Нюйоркския университет, според списание "Нюйоркър".

Нов Распутин?

Дали Кушнър ще е нов "Распутин" - по примера на сивия кардинал на руския цар Николай Втори, както предполага светското издание Vanity Fair? Според Жан Заино, преподавател по политология в Айона колидж в Ню Йорк, във всеки случай е успял, чрез своята лоялност и "работейки здраво по време на кампанията", да спечели доверието на своя тъст, въпреки че остава до голяма степен човек в сянка.

Джаред Кушнър  сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)
netinfo
Противно на съпругата си Иванка, "той не говори никога публично, не го виждаме в социалните мрежи. Човек остава с впечатлението, че се чувства много по-добре когато работи зад кулисите", казва Заино.

Твърди се, че Кушнър е написал някои ключови речи на кандидат-президента Доналд Тръмп; пак той го бил убедил да се раздели с първия директор на кампанията Кори Левандовски през юни 2016 г.

Според разследване на списание "Бизнес уийк" Джаред Кушнър, който купи преди 10 години по онова време много елитарното списание "Ню Йорк обзървър", е изиграл също така ключова роля за популяризирането на кампанията на Тръмп в социалните мрежи, което й е позволило да компенсира враждебността на големите медии.

Джаред Кушнър  сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)
netinfo
След като спаси "Ню Йорк обзървър" от финансовите затруднения, като вкара изданието в дигиталната ера, той наел тексаски специалист по интернет маркетинга на име Брад Парскейл, който, заедно със своя екип, успя не само да мобилизира привържениците на Тръмп, но и да откаже потенциални избиратели на Хилари Клинтън.

Кушнър освен това трансформира заедно с Доналд Тръмп проспериращата семейна компания в сектора на недвижимите имоти, инвестирайки в Манхатън.

Телевизионен проект

Неговата лоялност към Тръмп е още по-забележителна, предвид факта, че той произхожда от ортодоксално еврейско семейство, близко до демократите. През юли туит с антисемитски оттенък, показващ Хилари Клинтън изобразена на банкнота с шестоъгълна звезда и разпространен от неонацистки сайтове, обезпокои еврейската общност.

Някои от приятелите на Кушнър започнаха да се питат тогава дали той - човекът, който винаги е живял според еврейската традиция и е прекратил първата си връзка с Иванка, защото не е еврейка (впоследствие тя приема юдаизма) - няма да скъса с кампанията на Тръмп.

Джаред Кушнър  сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)
netinfo
Джаред обаче излезе в защита на своя тъст и публикува в "Ню Йорк обзървър" редакционна статия, споменаваща за спасяването на неговото семейство по време на Холокоста, за да увери, че Доналд Тръмп не е "нито антисемит, нито расист".

Какво ще прави Кушнър със своето светкавично издигане в политическия свят? От самото си номиниране за кандидат-президент на републиканците през юли, Тръмп подчертава, че Джаред обича "политиката повече от недвижимите имоти". Новоизбраният президент е поискал според американски медии зет му да може да присъства на всекидневните брифинги за сигурността, които вече получава - нещо, което Тръмп отрече.

Джаред би могъл да се изкуши да остави своя отпечатък в медийния сектор. Сприятелил се с австралийския магнат Рупърт Мърдок, след като придоби "Ню Йорк обзървър", той лансираше преди изборите идеята да създаде телевизия. Която би се превърнала в "държавна телевизия", написа с ирония вестник "Вашингтон пост".

Източник: БТА