Новият влиятелен играч в лагера на Тръмп е зет му Джаред
Новият влиятелен играч в лагера на Тръмп е зет му Джаред / Guliver/Getty Images

Нов влиятелен играч се появи сред враждуващите лагери в предизборната кампания на Доналд Тръмп за президент на САЩ - човек, който се радва на пряк контакт с републиканеца милиардер по линия на брак.

Въпреки ограничения политически опит и известни проблеми в семейното минало, зетят на Тръмп Джаред Кушнър играе активна роля в на практика всички аспекти от кампанията на магната на недвижими имоти от Ню Йорк. Благодарение на полученото влияние от брака си с дъщерята на Тръмп и негов доверен политически съветник Иванка Тръмп, 35-годишният Кушнър действа с изключително голяма автономия в организация, която сега се старае да пренасочи усилията си към президентските избори.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

Растящото влияние на Кушнър през последните седмици, както е описано от редица пряко запознати с ролята му хора, включва подбора и одобряването на потенциални кандидати за вицепрезидент, планирането на прехода на тъста му в Белия дом, зараждащия се стремеж на предизборния екип да включва данни за гласоподавателите в стратегията си, набирането на средства и изготвянето на основни политики. Той също така е участвал в написването на зорко следената реч на Тръмп, която бе изнесена с помощта на аутокю във вторник вечерта и целеше да успокои разтревожените републиканци след атаките на кандидата срещу федерален съдия. Тези източници нямат разрешение да се изказват публично.

Възходът на младия бизнесмен прибавя ново усложнение към интензивната вътрешна борба за власт.

Мърла, побъркана, тъпа патка - на Тръмп не му върви с жените

Уменията на Кушнър имат твърде малко общо с политиката или публичното управление, както отбелязват критици в предизборния екип, които се безпокоят, че той има твърде много власт. Други казват, че Кушнър, макар и неопитен, е любезно и ценно присъствие с полезни връзки в медийните среди и еврейската общност.

Новият влиятелен играч в лагера на Тръмп е зет му Джаред
netinfo
Той поема бащината компания за недвижими имоти в Ню Джърси на 23-годишна възраст, след като баща му Чарлс Кушнър влиза в затвора за укриване на доходи, незаконно финансиране на предизборна кампания и сплашване на свидетели. Впоследствие Джаред Кушнър става издател на нюйоркския вестник "Ню Йорк обзървър", който пише предимно за висшето общество и недвижими имоти.

"Всеки издател в Ню Йорк има роля в повлияването на политическия диспут, от таблоидите и традиционните вестници до местните седмичници. Той е интелигентен и учтив млад човек и сега стигна до политическия връх чрез брак", каза Мичъл Мос, преподавател по градоустройство в Нюйоркския университет и познат на Кушнър.

Доналд Тръмп си намери майстора в Туитър

Кушнър също така е пословично дискретен за личния си живот. Той рядко разговаря с журналисти въпреки че е издател на вестник и отклони молба за интервю чрез свой представител. Дори тези, които редовно работят с него в деловите среди, знаят твърде малко за работата му в предизборната кампания.

"Няма да научите нищо за нея дори ако контактувате с него по няколко пъти на ден като мен", каза Ашър Абъсера, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти LIVWRK. "Той е креативен и с изключително добри връзки", добави той.

Докато старши сътрудници на Тръмп се борят за вътрешно влияние, равнището на достъп на Кушнър до вероятния кандидат на Републиканската партия за президент понякога изненадва служителите на предизборния екип. Един сътрудник си спомня свой личен телефонен разговор с Тръмп, когато неочаквано чул гласа на Кушнър. Сътрудникът осъзнал, че Тръмп е включил високоговорителя на телефона докато Кушнър е бил в стаята.

Доналд Тръмп се радва на осми внук

Кушнър е смятан за критик на мениджъра на кампанията Кори Люандауски, който от месеци се бори за власт с ръководителя на предизборния екип на Тръмп Пол Манафорт.

Кушнър действа до голяма степен над вътрешните борби и се явява самостоятелен център на власт в множество области от предизборната кампания.

Новият влиятелен играч в лагера на Тръмп е зет му Джаред
netinfo
Той участваше в делегация на Тръмп, която се срещна с политическия екип на председателя на Камарата на представителите Пол Райън миналия месец във Вашингтон, присъствал е на многочасови срещи на екипа за подготвяне на прехода на Тръмп в Белия дом в Ню Йорк, присъедини се към първата инициатива за набиране на средства за Тръмп миналия месец в Калифорния, а неотдавна ухажваше лидери на общественото мнение като бившия държавен секретар Хенри Кисинджър да обсъждат външната политика на Тръмп. Той също така играе активна роля в подбора и одобряването на избора на Тръмп за вицепрезидент, който би трябвало да бъде обявен на националния конгрес на Републиканската партия следващия месец и се очаква да прекара още време на път с кандидата.

Мелания Тръмп е готова да стане част от клуба на първите дами

Кушнър използва връзките си с медийни шефове и приятелството си с медийния магнат Рупърт Мърдок за подобряване на обтегнатите отношения на предизборния екип с телевизия Фокс нюз. А в политическата линия Кушнър имаше важно участие в написването на добре приетото обръщение към Американско-израелския комитет по обществени въпроси по-рано тази година. Речта е била прегледана и от редактора на "Обзървър" Кен Кърсън, което накара политическите журналисти във вестника да поискат изданието да не се меси в дейностите на предизборния щаб.

Кърсън каза пред Асошиейтед прес, че Кушнър не играе никаква роля в избора на съдържанието на "Обзървър".

"Често разговаряме и споделяме възгледи. Имаме и разногласия за някои неща, но винаги разговаряме с взаимно уважение", каза Кърсън, описвайки Кушнър като спокоен човек.

Кушнър поема семейната фирма за недвижими имоти в Ню Джърси през 2004 г. в периода, когато баща му е осъден на две години затвор през март 2005 г. съгласно извънсъдебното споразумение, договорено от тогавашния федерален прокурор и сегашен губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който е голям поддръжник на Тръмп.

Тръмп и жените

Джаред Кушнър ориентира семейния бизнес към град Ню Йорк и закупува имоти за близо 7 милиарда долара за по-малко от десетилетие. Сключва брак в семейството на Тръмп през 2009 г., а сватбата се провежда в един от голф клубовете на магната на недвижими имоти в Ню Джърси. Иванка Тръмп приема юдаизма преди сватбата и те отглеждат трите си деца по еврейските религиозни канони.

Тръмп редовно хвали Кушнър, а понякога дори го вика на сцената на някой митинг въпреки очевидното притеснение на Кушнър.

"Честно казано, Джаред е много успешен в бизнеса на недвижимите имоти, но всъщност ми се струва, че политиката му харесва повече от недвижимите имоти. Много е добър в политиката", каза Тръмп на победен митинг миналия месец.

Източник: БТА