Черен флаг за авиацията ни днес
Черен флаг за авиацията ни днес / netinfo
Черен флаг за авиацията ни днес
97829
Черен флаг за авиацията ни днес
  • Черен флаг за авиацията ни днес

Загиналите пилоти от авиобаза Крумово – майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев бяха изпратени днес с пълен военен церемониал. Поклонението пред  тленните останки на пилотите бе на Централните гробища в Пловдив.

Стотици бивши и настоящи летци от всички български авиобази, колеги и приятели на загиналите присъстваха на погребението.

Своята съпричастност към скръбта на семействата на загиналите пилоти изразиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на вертолетната авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, генерали от Българската армия, командири на военни формирования, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от Въоръжените сили и граждани.

Трагичният инцидент на авиобаза Крумово разтърси държавата, разтърси обикновените граждани, нажежи и политическите страсти. Свален ли е флагът на българската авиация сега, след като в мирно време един вертолет, правил рутинна тренировка, се срина от 30 метра и загинаха двамата пилоти. 

Кой ще понесе отговорността - пред близките на загиналите и пред 4-те им деца, които остават без бащи, пред  оцелелия трети бордови инженер от екипажа, пред колегите на двамата капитани - Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, пред обществото?

Версиите за трагичния инцидент са три - техническа неизправност, грешка на пилота и лошо време. Черната кутия на машината вече е иззета. Най-вероятната причина е техническа неизправност, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

И колелото на популизма и политиканстването се завъртя…

Да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни интереси, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите ни, призова президентът Румен Радев.

И след настоятелните журналистически въпроси признанието дойде:

10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на двамата пилоти, заяви командирът на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Признанията не свършиха дотук: Поради липса на достатъчен ресурс някои от договореностите с НАТО не се изпълняват, като изключение правят само въздушната охрана и спасително-аварийните работи.

Украинска държавна фирма саботира ремонта на военните хеликоптери Ми-17. Това пък обяви още през декември миналата година военният министър Красимир Каракачанов. Според него жалбата на компанията е забавила неотложния ремонт на бойните машини.

Състоянието на българската бойна авиация и инцидентите с жертви тежат на съвестта на политиците. Това заяви пред Дарик полковникът от резерва Любен Лозанов.  

Според него основната причина за проблемите в армията и авиацията в частност е, че реформата се прави без участието на професионалистите.

Знамената могат да падат и в мирно време, както на 11 юни вечерта в авиобаза Крумово. Където завинаги останаха двамата български воини Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев.

Поклон пред загиналите летци!

Още чуйте в звуковия файл.