Бий жена си, за да те слуша
Бий жена си, за да те слуша / ThinkStock/Getty Images

Повечето турци смятат, че не е лошо от време на време да понапляскват жените си. За да се "дисциплинира", жената си има нужда и от малко бой, твърдят мачовците в турското общество и се чувстват подкрепени от исляма.

Турското правителството работи активно срещу домашното насилие над жените, твърди министърката на семейството в Турция Фатма Сахин. Крайно време беше, ще кажат някои. Защото статистиката показва, че повечето турски мъже мислят по този начин.

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

Преди няколко години университетът в Къръккале и организацията "Щастливи деца" провеждат анкета, резултатите от която показват, че за болшинството турци насилието над съпругите е в реда на нещата.

28 на сто от анкетираните дори смятат, че за добрите семейни взаимоотношения са нужни по няколко плесника от време на време. "Жената иска малко бой, за да можеш да я дисциплинираш", смятат те. 34 процента от анкетираните пък твърдят, че насилието над съпругата е необходимо.

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Като се съберат тези проценти излиза, че близо 62 на сто - или почти две трети от турските мъже - разсъждават по този начин. 30,9 на сто от анкетираните "дисциплинират" съпругите си, но само "когато има повод" за това.

Правителството тръби, че насилието срещу жени противоречи на исляма. Но много от мъжете в Турция твърдят точно обратното. Хюлия Йозактюрк, която е изследвала така наречените "убийства в името на честта", е разговаряла с много мъже, убили съпругите си. Всички те твърдят, че постъпките им са били мотивирани от повелите на религията.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Жените в ислямския свят са длъжни да се подчиняват цял живот - първо на бащите си, после на съпрузите си, както и на цялото общество. Докато жените се дефинират от обществото като „слаби" и „подчинени", момчетата от ранна възраст се възпитават със съзнанието за превъзходство и сила. Тъкмо това окуражава много мъже да се държат към жените по крайно безогледен начин.

В страни като Пакистан и Афганистан нещата отиват много по-далече

Рана е с изгаряния трета степен, след като съпругът ѝ я подпалил. Подпалил я, защото Рана го попитала за изневерите му пред други хора. Вижте историята ѝ във видеото:

Рана е само един от многото фрапиращи случаи на насилие, а примери има още толкова много:

Афганистан - Полицайка и бременна учителка са обесени и телата им са изхвърлени на няколко километра от военна база, наскоро напусната от чуждестранните войски.

Пакистан - Млада жена е измъчвана и изгорена жива, защото отказала да се омъжи за сина на бившия си шеф.

Лахор, Пакистан - баща убива дъщеря си, за да защити "семейната чест". 18-годишното момиче отказало да му каже къде е било през последните пет часа.

Лахор, Пакистан - 25-годишна жена, омъжила се по любов, е пребита с камъни от семейството си.