Пакистанец застреля дъщеря си, за да защити семейната чест
Пакистанец застреля дъщеря си, за да защити семейната чест / ThinkStock/Getty Images

Баща застреля дъщеря си в пакистанския град Лахор, за да защити "семейната чест". Убийството е извършено ден след като пакистански документален филм срещу тези деяния спечели наградата Оскар, предаде Франс прес.

Мохамад Рехмат, който се укрива, е заподозрян в убийството на 18-годишната си дъщеря Комал Биби, защото тя отказала да му каже къде е била през последните пет часа.

В Пакистан пребиха с камъни жена, омъжила се по любов

"Бащата е избягал, след като е убил дъщеря си и полицията го издирва. Изглежда става дума за убийство на честта", съобщи представител на местната полиция.

Документалният филм "Момиче в реката: цената на прошката", който разказва историята на младо момиче, което оцелява при опит за такова убийство, спечели в неделя Оскар за най-добър късометражен документален филм.

Джон Кери поздрави Пакистан за втората му награда Оскар

Лентата разказва историята на Саба, млада пакистанка, която оцелява по чудо при така нареченото убийство на честта, след като е простреляна с няколко куршума и после хвърлена в чувал в реката от баща си и чичо си, недоволни от това, че според тях тя се е омъжила за неподходящ човек.

Как се женят невръстни момиченца, за да плащат "дълг на честта"

Спорна разпоредба от действащото в страната ислямско право позволява на мъже, които убиват жени от семейството си, да могат да избегнат всякакво осъждане, ако техните близки им "простят" в замяна на изплащане на компенсация.

Режисьорката на наградения филм Шармин Обаид-Чиной неотдавна се срещна с пакистанския премиер Наваз Шариф, който обеща да сложи край на тази "унизителна и срамна" практика.

Всяка година в Пакистан стотици жени са убивани от свои роднини под претекста за защита на "семейната чест".

Днес съд в Лахор осъди на смърт двама братя, които през 2009 г. са убили сестра си и съпруга й, защото се оженили без съгласието на семейството. на двамата подсъдими е наложена и глоба от по 1 милион рупии (8700 евро).

Източник: БТА