/ ThinkStock/Getty Images
Срещата с истинския Дядо Коледа в дома му в Лапландия е неподправена емоция и за възрастни, която неизменно ги връща в детството. Това сподели пред Българската телеграфна агенция пътешественикът Валентин Дрехарски, гостувал на белобрадия старец в резиденцията му в най-северната финландска провинция.

Дядо Коледа: Нашата приятелка природата е в беда, нека ѝ помогнем
 
Само около 4000 км ни делят от селището Напапиири, където са домът на Дядо Коледа и пощенският му офис, твърди перничанинът. По думите му там има цялостен туристически комплекс с музей на коледните традиции, магазини за сувенири, ресторанти, кафенета, детски кът и парк. Съвкупността от изненади е разположена на Северната полярна окръжност и е близо до столицата на Лапландия град Рованиеми, твърди пътешественикът.
 
Елф, облечен като джудже от детска приказка, посреща гостите на Дядо Коледа и ги въвежда в дома на легендарния старец, разказа Дрехарски. По думите му Дядо Коледа живее в голяма дървена къща, а посещението в нея е безплатно. Най-обичаният старец се обръща към всеки гост с "Добре дошъл" на езика на коренното население Саами, след което го повтаря на английски, спомня си Дрехарски. Докато трае запознанството и разговорът с Дядо Коледа, елфът прави снимки, които веднага се качват на голям екран. Не е разрешено фотографиране със собствен апарат.

Коледа дядо елени
ThinkStock/Getty Images

Перничанинът пази като скъп спомен снимката си с Дядо Коледа в официална папка от резиденцията на белобрадия старец, за която платил 19 евро. Беше готова само за две минути, уверява пътешественикът. По думите му имало още два варианта на фотографии за по 25 евро и 49 евро.
 
Снежанки обслужват пощенския офис на Дядо Коледа, разказа още Дрехарски. Там всеки може да си избере коледни картички, да ги надпише и да ги даде на Снежанка за изпращане. Тя пък ги експедира до съответния адресат, който ги получава точно на Коледа.

Спешно се търси Дядо Коледа
 
Много туристи предпочитат да използват услугата на Снежанка, като изпращат като картичка своята снимка с Дядо Коледа, за което съответно заплащат фотографиите. В пощенския офис също има стая на Дядо Коледа с негово кресло. Там е разрешено снимането със собствен фотоапарат за всеки посетител.

Коледа дядо елени
ThinkStock/Getty Images

Пощенската служба на Дядо Коледа изпълнява и друга мисия, разказа още Дрехарски. "Всяка година Дядо Коледа получава около един милион писма от цял свят и неговите помощници от пощенския офис отговарят на половината от тях. От резиденцията на белобрадия старец смятат, че личното внимание е и предпоставка за среща на живо в Лапландия", твърди пътешественикът.
 
Снежанки обслужват и гостите на музея на коледните традиции и на магазина за сувенири, спомня си перничанинът. Той посочи, че там могат да се видят много интересни експонати, разказващи за зараждането и развитието на коледните традиции през годините. Например преди век Дядо Коледа не е бил облечен с традиционната червена мантия, а е намятал еленска кожа.

Дядо Коледа вече отговаря на писмата с поръчки
 
Валентин Дрехарски е 60-годишен икономист. Той обикаля света от 1985 г. с личните си автомобили, с които е изминал над 220 хиляди километра извън страната. Срещата с Дядо Коледа е незабравимо преживяване за пътешественика.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА