Парламентът не е нито разпуснат, нито е спрял да работи. Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отговори на критиките на опозицията относно дейността на народните представители в извънреден режим пред NOVA.

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията, е безпочвено“, категорична беше Караянчева и заяви, че обвиненията на опозицията са "пълни глупости".

Корнелия Нинова: Парламентарната република временно се отменя

Вчера беше решено Народното събрание да започне работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители. Оттук нататък парламентът може да бъде свикван на заседания от президента, председателя Цвета Караянчева, Министерския съвет и 1/5 от депутатите.

"Работим повече от 15 мин. в затворено помещение и няма възможност за разстояние от 2 метра помежду ни. С нас работят и още около 100 служители на НС. Те могат да работят от вкъщи. Ако се наложи обсъждане на извънредни мерки, мога да свикам парламента за 24 часа. Ние веднага можем да се съберем и да съкратим срока за обсъждане", коментира Караянчева и добави, че има възможност комисиите да работят, защото заседанията се провеждат в зала "Изток", която побира повече от 100 души.

„Никой не казва, че в момента народните представители не работят. Всеки има някакво задължение, с което работи по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още тя.

Парламентът прекрати заседанията, ще се събира само извънредно

Караянчева поясни, че при тези условия парламентът може да бъде свикван по четири хипотези - от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерския съвет.

"Защо г-жа Нинова спря конференциите си по места, ако нямаше реална заплаха", попита Караянчева.

"Парламентарната демокрация умря, Конституцията е застрашена, това са пълни глупости, трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава", заяви категорично председателят на Народното събрание.

"Не съм очаквала гражданите да са толкова дисциплинирани. Това нещо зарежда", коментира Караянчева поведението на българите по време на извънредните мерки.