Вотът на финансовия министър Асен Василев бе отказан днес в Хасково заради липсата на уседналост у нас. Василев пристигна по обяд в секционната избирателна комисия (СИК) №28 в Хасково, за да упражни правото си на глас.

Оказа се, че той е включен в т. нар. "забранителен списък". Той и придружаващите го хора от щаба на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се отправиха към местната община, за да се сдобият с документи, които биха му позволили да гласува, без да направят изявления.

Заваляха жалби за изборни нарушения в страната

След направено запитване до общината и се оказа, че отказът на СИК е основателен, коментира на брифинг председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов.

Проверката показа, че настоящият адрес на г-н Василев от 2000 година е в САЩ, поясни той. До този момент няма данни този адрес да е променян или неактивен, добави Якимов.

На въпрос как това би било поправимо Якимов отговори, че Василев трябва да представи доказателства пред отдела "Гражданска регистрация и административно обслужване", че тези данни не са верни и че той неправилно е включен в този забранителен списък и то с документ от САЩ. По-нататък следва да получи удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс и да завери декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Правилото обаче е и настоящ, и постоянен адрес да са в България, а поне единият да е на територията на общината, където се гласува, добави още Якимов.
По думите му отказът на СИК може да бъде обжалван пред Общинската избирателна комисия, която се произнася незабавно, а последна инстанция е Централната избирателна комисия.



 
Николай Грудев/БТА