От април 2023 до април 2024 г. избирателите в област Монтана са намалели с хиляда. Вече са поръчани 117 хиляди изборни бюлетини за изборите на 9 юни.

Това съобщи Петко Петков - говорител на Районната избирателна комисия (РИК). Общо четири от 11 са общините в областта подали заявление за подвижни избирателни секции, чрез които трудноподвижните граждани ще могат да гласуват.

Изборите „2 в 1“: ЦИК с насоки как могат хората с увреждания да гласуват

Това са Монтана, Георги Дамяново, Лом и Чипровци. Подвижните урни ще са седем, четири от тях в - община Монтана, и по една - в останалите три общини. Срокът за подаване на заявленията беше до 25 май. Предстои назначаване на съставите за подвижните избирателни секции.

Обученията на членовете на секционните избирателни комисии ще се състоят между 1 и 6 юни. Те ще се правят по общини, по график, който е публикуван на сайта на РИК - Монтана.

"До този момент има само една постъпила жалба за агитационен материал, който съдържа националното знаме. Тя е отхвърлена от РИК като неоснователна и може да бъде обжалвана пред Централната избирателна комисия", добави Петко Петков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Милена Островска, БТА