"МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите". Това каза на брифинг министърът на външните работи Николай Милков във връзка с подготовката за изборите на 2 октомври за българите в чужбина.

По думите му изборните секции ще бъдат общо 755 в 62 държави, като от тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.

"Общо сме транспортирали 538 машини, което е със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни книжа - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини", обясни Милков.

Той допълни, че около 4200 ще бъдат членовете на избирателните комисии извън граница. "Обучени са и командированите от МВнР членове на избирателните комисии. Във всяка СИК трябва да има по един представител на държавата, който трябва да е най-добре запознат с Изборния кодекс и да следи за спазването на регламентите. Тези хора винаги са във връзка с нашите представителства, и ще им оказваме методическа помощ", допълни Милков.

Министърът уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВНР. "Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии", каза още той.