Избирателната активност в Шуменско към 16:00 часа е 22,72 процента. Гласували са 41 903 души от вписаните в избирателните списъци 184 432 жители на областта. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в областния град зам.-председателят и говорител на Районната избирателна комисия (РИК) Мариела Великова. 

В десетте община на областта, към 16:00 часа, най-висока е избирателната активност в община Върбица – 27,97 процента, а най-ниска е в община Каолиново – 17,77 на сто. В най-голямата община в областта – Шумен, правото си на вот са упражнили 23,99 на сто от гласоподавателите. 

Процентът на гласувалите е приблизително същият, както при вота за народни представители през ноември 2021 година, когато към 16:00 часа правото си на глас упражниха около 23 на сто от избирателите в областта. 

ЦИК: 25.58% e избирателната активност в страната към 16 часа

В РИК – Шумен, до момента са постъпили една жалба и два сигнала, които са оставени без уважение, допълни Великова. 

Мъж на 51 години от Нови пазар е задържан в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. След получен оперативен сигнал малко преди обяд, полицейски служители са извършили претърсване на пет адреса на територията на Нови пазар. Намерени и иззети са списъци с ръкописно написани имена и други лични данни на лица. Освен тях, криминалистите иззели мобилни телефони, СИМ карти и парична сума. Случаят е докладван на прокурор от Районната прокуратура в Шумен. Работата по образуваното бързо производство за извършено престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК продължава под надзора на прокуратурата.
БТА