Коалицията ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила в област Враца с 32,57 на сто от действителните гласове при сто процента обработени секционни протоколи. Това сочат данните за Шести избирателен район - Врачански, публикувани на страницата на ЦИК.

За коалицията са гласували 17 466 избиратели. Резултатът на ГЕРБ-СДС е почти два пъти по-висок от този на вторите - коалицията „Продължаваме Промяната“, които получават 16,75 на сто от вота на избирателите във Врачанско (8942 гласа). Трета е коалицията „БСП за България“ с 11,33 на сто (6076 гласа).

Движението за права и свободи (ДПС) са четвърти с 10,70 на сто от гласовете на избирателите.  За тях са гласували 5735 избиратели. За партия „Възраждане“ своя вот са дали 5127 от имащите право на глас, или 9,56 на сто. 

Коалицията „Демократична България - обединение“ в област Враца получава 3,48 на сто, или 1867 гласа. Коалицията „Български възход“ е с 4,88 на сто, или 2617 гласа. 
Партията „Има такъв народ“ получава 4,36 на сто от вота на избирателите в област Враца.

Малко над едно над сто са получените резултати за партиите ВМРО-БНД и „Изправи се, България“. Всички останали партии и коалиции са получили под едно на сто от вота на избирателите.

В сравнение с гласуването на последните парламентарни избори в края на миналата година – 14 ноември, ГЕРБ-СДС увеличават резултата си с повече от пет процента. Докато резултатът на вторите - „Продължаваме Промяната“, намалява със същия процент. Наполовина се е смалил вотът на „Има такъв народ“, за които през ноември 2021 г. са гласували почти 11 на сто от избирателите в област Враца. 

Два пъти по-висок е резултатът за партията „Възраждане“ в изборите на 2 октомври, за която на предсрочните избори на 14 ноември миналата година са гласували 3,88 на сто от избирателите.

ДПС също повишава резултата си от 8,96 на сто в края на 2021 г. на близо 11 на сто. Почти без промяна са резултатите на коалициите „БСП за България“ и „Демократична България – обединение“, като разликата между получените в края на предходната година и тези от тази неделя са десети от процента. 
БТА