Суспендират закона, ако МВР и ДАНС не могат да искат СРС-та за изборите, смята Бойко Рашков
Суспендират закона, ако МВР и ДАНС не могат да искат СРС-та за изборите, смята Бойко Рашков / снимка: БГНЕС, архив
С ограничението за СРС-та за изборите суспендираме закона
62706
С ограничението за СРС-та за изборите суспендираме закона
  • С ограничението за СРС-та за изборите суспендираме закона

Бившият шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков попита на какво правно основание е взето решението МВР и ДАНС да не могат да правят искания за подслушвания, свързани с изборите. В ефира на Дарик Рашков посочи, че скандалите в края на миналата година дават аргументи за промяна в Конституцията, с която политиците да не избират вече членове на ВСС и по този начин да се намесват грубо в кадровия орган на съдебната власт.

В интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Бойко Рашков коментира решението от понеделник само прокуратурата да иска използването на специални разузнавателни средства при престъпления, свързани с купуването на гласове. Едно недопустимо според юриста решение.

„Лично за мен, като юрист, това е недопустимо решение. Законът за специалните разузнавателни средства не поставя условие, че ще се провеждат избори. Разкриването и предотвратяването на престъпления не може да се влияе от това има ли местни, парламентарни или други избори в нашата страна", категоричен е Рашков.

Според него, ако се каже, че в този период няма да се прилага Законът за разузнавателните средства от страна на МВР и ДАНС, това означава, че няма да се изпълнява законът.

Съмнения: под партийно влияние се ограничават СРС-та за изборите?

„С една дума с това наше решение суспендираме Закона за СРС и ще искаме разрешение за използването на специални средства само при образувано досъдебно производство. Едно съмнение искам да изразя - че ръководителите на тези ведомства, които би трябвало - особено прокуратурата, да са независими политически, следва да са били и са под влиянието на политически партии в момента, за да вземат подобно решение. Иначе те подобно решение не могат да вземат по силата на закона.

Не зная под чие влияние - дали под влияние на досега управляващата партия или от опозиционни партии, които смятам, че имат по-голямо основание да се съмняват в законосъобразното провеждане на изборите.

Търговията с гласове била дело на организирани престъпни групи

Тъкмо с трудното доказване на търговията с изборни гласове, Бойко Рашков обясни и въвеждането на СРС-та като средства за разследване на тази практика. „Това престъпление се извършва за много кратък период от време. Хората, които желаят да продадат гласа си, не го правят публично. Не го правят публично и тези, които дават пари. Трудно доказуемо е това престъпление. Почти във всички случаи тези престъпления се подготвят и извършват от организирани престъпни групи, защото отделен човек не може да разполага с такива суми, за каквито публично се знае, че се раздават, особено на малцинствата", каза още бившият шеф на Националната следствена служба.

Иначе според Бойко Рашков обществото има право да знае защо е бил сменен досегашният шеф на столичното следствие и защо на негово място беше назначен Петьо Петров. По думите му при назначението на Петьо Петров той е представен не само от градския прокурор Николай Кокинов, но и от един от заместниците на главния прокурор Сотир Цацаров.

Хората трябва да знаят защо Петьо Петров оглави столичното следствие

„Тук прави неприятно впечатление обстоятелството, че не беше дадена гласност защо ръководителят на столичното следствие, който преди това заемаше длъжността, беше сменен с колегата Петров. Единственото, което съм чувал, са слухове за него, неслучайно било такова неговото прозвище (бел. ред. - Пепи Еврото), което е изключително неприятно", добави Рашков. По думите му наличието на подобни прякори е много неподходящо за един ръководител, следовател, прокурор или за един съдия на такова ниво.

„Обществото има право на обяснение в тази посока. Главният прокурор каза, че това е пълна отговорност на софийския градски прокурор - колегата Кокинов. Но мисля си, че когато има съмнение във връзка с един колега - това е ръководител на най-голямата следствена служба в държавата, обществото има право да научи защо се сменя този ръководител, той уволнен ли е или не", каза още Рашков.

Според него трябва да се даде обяснение дали е командирован и защо. „Дали са налице предпоставки на закона, за да бъде командирован един магистрат в друго звено на съдебната власт или не? Тъй като командироването е временно служебно положение, няма обявен конкурс. Трябва някой да каже има ли потребност или не, тъй като Законът за съдебната власт предвижда при командироване да има потребност от това", обясни бившият директор на Националната следствена служба.

Конституционна промяна, която да лиши парламента от правото да избира членове на ВСС

С уговорката, че преди е подкрепял нуждата от парламентарна квота във ВСС, след последните кадрови скандали в съдебната система в края на миналата година Бойко Рашков вижда основание политиците да спрат да се месят в конструирането на кадровия орган на съдебната власт. Като така упражняват влияние върху магистратите и делата, които гледат те.

Поведението на парламента миналата година при избора на членове на ВСС и при избора на конституционни съдии наляха вода във воденицата на онези, които са противници на това политическата власт, в лицето на НС, да избира членовете на кадровия орган на съдебната власт, обясни Рашков. Виждате ли колко голям е интересът на политиците те да избират почти половината от членове на ВСС и всеки българин може да си постави въпроса защо е толкова голям интересът им - дали искат по този начин да упражняват влияние върху магистратите или да поставят някои от тях в зависимост, допълни той.

Затова и Рашков призова гражданите, които настояват за промени в Конституцията, да поискат такава промяна в основния закон, която да лиши депутатите от правото те да определят част от състава на ВСС.