Плевнелиев: Национално отговорната позиция е да се състави правителство
Плевнелиев: Национално отговорната позиция е да се състави правителство / netinfo

Задача и отговорност на политическите сили е да определят формулата, по която ще работи следващият кабинет. Не мога да задавам насока на предстоящите преговори между тях, но национално отговорната позиция изисква бързо да бъде съставено правителство.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Габрово.

Държавният глава беше категоричен, че проблемите, пред които е изправено обществото ни, са ясни и за решението на голяма част от тях може да бъде намерен консенсус.

„Всички са съгласни, че ДКЕВР трябва да подобри работата си и да се превърне в ефективен регулатор", даде пример президентът.

На дневен ред са също така реформите в енергетиката и въвеждането на ясни правила за ценообразуването на електроенергията, отбеляза Плевнелиев и призова политическите сили да подкрепят кабинет, който ще пристъпи бързо към решаването на тези проблеми.

„Затова не мога да се съглася с твърденията, че след провеждането на парламентарните избори имаме патова ситуация", заяви държавният глава.

Той отново изрази очакването си за държавническо отношение от страна на политическите партии. Президентът беше категоричен още, че ще продължи да работи за реализацията на дългосрочните приоритети на страната, независимо от промените в изпълнителната власт.