ОССЕ оцени високо българските институции за наблюдението на изборите в неделя
ОССЕ оцени високо българските институции за наблюдението на изборите в неделя / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

От съществено значение е повече избиратели да дадат гласа си на предстоящите парламентарните избори. Това мнение споделиха на среща на „Дондуков”2 президентът Росен Плевнелиев и ръководителят на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочния вот на 12 май Оуен Мърфи и водената от него делегация, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е заявил, че възможно най-бързо след изборите трябва да бъде съставено правителство, което да гарантира стабилността в страната. Плевнелиев е посочил отново, че институциите са призвани да работят в интерес на гражданите. „Няма работеща икономика без работещи институции”, заявил държавният глава.

Пред президента Плевнелиев Оуен Мърфи отбелязал, че процесите, които се наблюдават в България, не са изолиран случай, подобни има и в други държави членки на ЕС. Важно е политиците да работят за възстановяването на доверието на избирателите и да гарантират техните права, допълнил Мърфи. Оуeн Мърфи и водената от него делегация са изразили пред държавния глава високата си оценка за съдействието, което краткосрочната наблюдателна мисия на ОССЕ получава от българските институции.