Международни наблюдатели били затворени и разпитвани от полицаи в изборния ден?
Международни наблюдатели били затворени и разпитвани от полицаи в изборния ден? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двама наблюдатели от ПЕС са били задържани и са им снети обяснения от униформени полицаи в класна стая в VІ ОУ „Бр.Миладинови" в Сливен в изборния ден.

„Задържането" им станало след анонимен сигнал на тел. 112, че в очилата на единия има монтирана камера, с която прави снимки на изборния процес.

Джонатан Миленс и Саид Кохар престояли в стаята почти един час, докато представители на Коалиция за България ги „освободили".

Информацията съобщи днес председателят на Общинския съвет на БСП в Сливен и новоизбран народен представител Деян Дечев.

„Когато отидохме в училището, заварихме двамата наблюдатели в една от класните стаи, където униформени полицаи ги разпитваха чрез преводача, който им бе осигурен", поясни той.

Веднага е пратена жалба в РИК от областния председател на социалистите Корнелий Желязков. Той допълни, че двамата наблюдатели не са носили баджове, което не е и задължително, бадж е имал преводачът им, но и тримата още в началото на изборния ден са се легитимирали пред органите на реда и председателите на секционните избирателни комисии в училището.

Деян Дечев съобщи за още едно нарушение, за което била сигнализирана полицията и Районната избирателна комисия. Сигналът е бил за два буса, които превозвали хора от ромския квартал до училището. Дошлите на място полицаи задържали един червен бус, в който били открити пачки с двадесетолевки. От РИК отрекоха при тях да е постъпвал такъв сигнал. От полицията съобщиха, че по подадените сигнали в изборния ден е имало разпитани, но е и задържани хора.

От няколко години в VІ училище в Сливен са СИК-овете, където гласуват жителите на най-големия ромски квартал в града - „Надежда". Очакваме от полицията информация дали наистина наблюдатели на ПЕС са били затваряни в стая в училището и са им били снемани обяснения.