5% разлика между ГЕРБ и БСП, ако изборите бяха днес
5% разлика между ГЕРБ и БСП, ако изборите бяха днес / снимка: БГНЕС, архив
5% е разликата между ГЕРБ и БСП
60930
5% е разликата между ГЕРБ и БСП
  • 5% е разликата между ГЕРБ и БСП

24,8% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха през януари, и 19,3% - за БСП. Това сочат данните от национално представително проучване за нагласите на пълнолетното население, проведено в периода 13-21 януари тази година от Института по модерна политика. ДПС и партия "България на гражданите" ще съберат около и малко над 5%, а „Атака" и коалиция „РЗС-Марешки" около 2.7%, но въпреки това се очаква те да преминат 4-процентната бариера и да влязат в следващия парламент. Най-малко гласове биха получили СДС, ДСБ и НДСВ.

Отношението към политическите партии не се е променило в последните месеци, като формацията с най-високо одобрение през януари на тази година е ГЕРБ, която събира 43,5% одобрение. Висок е обаче и процентът на неодобрение към управляващите, който е над 30 на сто, обясни социологът Евелина Славкова: „БСП са 27,7% и България на гражданите - със 17%. Неодобрението към БСП е 47,7% от страна на респондентите".

Най-одобряваният политик у нас продължава да е президентът Росен Плевнелиев, в сравнение с декември на миналата година обаче доверието към него е спаднало с около 4%, отбеляза още Славкова. Най-негативно е отношението към Ахмед Доган: „Бойко Борисов с 38,8% одобрение, Сергей Станишев с 23,7% одобрение от страна на запитаните. Най-негативно отношение имат респондентите към Ахмед Доган със 74,1% негативен вот. Иван Костов - с 66,8% неодобрение, Волен Сидеров - 62,2% неодобрение".

Изследването сочи още, че ако Бойко Борисов се отдели и направи собствена партия 64,9% ще гласуват за него, а не за ГЕРБ, докато ако Сергей Станишев се отцепи, той ще спечели едва 15% доверие. Останалите близо 85 на сто ще гласуват отново за БСП.