Всеки кандидат президент ще харчи до 2млн. лева
Всеки кандидат президент ще харчи до 2млн. лева / netinfo

Три кандидат президентски двойки са подали документи в ЦИК за регистрация в президентските избори до този момент, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Това са двойките Георги Първанов - Ангел Марин, издигнати от инициативен комитет; Григор Велев - Йордан Мутафчиев, издигнати от “Целокупна България” и Волен Сидеров - Павел Шопов, издигнати от партия “Атака”. До този момент двойките Първанов - Марин и Велев - Мутафчиев вече са регистрирани за участие.

В неделя от 11 ч.ще се тегли жребият между кандидат президентските двойки, за да се определи поредният им номер в избирателната бюлетина и реда на изявленията им по БНР и БНТ. На 16 септември, събота, изтича крайният срок партиите, коалициите и инициативните комитети да регистрират в ЦИК кандидатите си.

Избирателната кампания започва на 19 септември, когато двойките ще бъдат обнародвани в Държавен вестник. Максимум 2 млн. лв може да похарчи една кандидат президентска двойка, като парите могат да бъдат от лични средства на кандидатите, пари на партията или инициативния комитет, и целеви дарения до 10 000 лв. от физическо лице и до 30 000 лв. от юридическо лице. Забраняват се дарения то чуждестранни лица или такива с 50% държавно участие.

До 21 септември кандидатите трябва да представят пред Сметната палата банковите сметки, а до 1 месец след изборите и отчетите си за набраните и изразходвани средства заедно с извлечения от банковите сметки. Агитацията се забранява в деня за размисъл от 0 ч. на 20 октомври до 20 ч. на 22 октомври. Предварителните проучвания на социологическите агенции в деня на изборите няма да могат да се оповестяват преди официално обявения от ЦИК край на изборния ден.