Турска фирма иска 500 хиляди долара за огледa на „Хера”
Турска фирма иска 500 хиляди долара за огледa на „Хера” / снимкa: Sofia Photo Agency

Турската фирма, която ще извършва огледа на потъналия кораб "Хера", е поискала 500 хиляди долара от България, съобщи пред "Дарик" следователят по делото Георги Илиев. Триста хиляди долара трябва да бъдат платени авансово. Според Илиев може да бъде повдигнато обвинение на собственика на плавателния съд, след като приключи вторият оглед. Георги Илиев заяви още, че собственикът на кораба "Хера" е ясен на следователите, макар нещата да са замаскирани добре в случая. Ще има ли яснота в крайна сметка около темата "Хера" и дали ще бъде повдигнато обвинение на собственика на кораба, и кога ще бъде извършен вторият оглед на плавателния съд – разберете от интервюто с Георги Илиев, който посочи:

Повторният оглед на "Хера" не е извършен поради независещи от нас причини. Чакаме турците да кажат кога да отидем и коя фирма ще извърши огледа, и искаме лиценз от фирмата, която ще го извърши. Вчера го направиха хората, на "Толстой" огледа. Значи, за "Хера" всичко зависи от турската страна. Тя трябва да ни допусне, разбирате ли, трябва да каже, че ни пуска, а те ни пишат писма и казват: да, ще ви се обадим допълнително, да, офертата ни е такава и ще ви се обадим допълнително за дата. И все така - допълнително и не се обаждат, и само те са основната причина, поради която не е извършен огледът, подводният оглед на "Хера".

Вие бяхте казал преди време, че само повторният оглед ви трябва, за да приключите разследването по случая.

Пак ще го повторя същото нещо, да.

Някакви насоки към причините за потъването има ли вече, които можем да кажем?

Не, има, но нищо не може да кажем на този етап.

Става въпрос за умишлени действия или за нещо, свързано с природното бедствие?

Нека свършим делото и тогава ще ви стане ясно. Ще излезем съвсем официално за причините и т.н. Не мога сега, без да съм напълно уверен, разбирате ли.

По-скоро към умишлени действия или по-скоро към природно бедствие?

Значи, то тук е съчетание на няколко неща и трябва дълго да обяснявам. Не само действията на капитана - природните бедствия, състоянието на кораба, товара, много са нещата.

Защо турската страна не иска според вас да допусне втори оглед на "Хера".

Значи, нямам обяснение. Просто пишат едни любезни писма - ще ви се обадим в най-скоро време, ще ви кажем датата, значи, едно по едно пускат. Първо ни казаха офертата - 500 хиляди долара искат, от които 300 хиляди долара предварително да ги дадем. Министерството на транспорта, лично министър Мутафчиев се ангажира и работи по въпроса за парите. Той лично ми е заявил, че няма да има пречка със заплащането. Значи, проточва се въпросът, понеже отначало преговорите бяха други. Ние поискахме да се извърши подводен допълнителен оглед на "Хера" и някое длъжностно лице, високопоставено, от Министерството на транспорта в Турция, каза: да, нямаме нищо напротив, даже елате с ваши екипи, ваш кораб, нашето правителство ще ви разреши да свършите работа и да се свърши тази история. Да, обаче не. Като съставяхме списъците, значи. . . взехме едни пари от държавата, подготвихме наш кораб, наши водолази, наша фирма. В момента, в който трябваше списъкът на хората, които. . . защото те искат такива списъци, и списъкът на хората, които щяха да участват и да присъстват, значи, в този оглед, като изрично беше подчертано и договорено, че там ще присъстват и представители на турската страна, а отделно при извършване на такава операция следваше да има и турски кораби, които да охраняват този кораб, на който се намират нашите водолази. Всичко беше решено и в един момент казаха: не, турската страна не разрешава български водолази да влизат на дъното на Черно море, което е турска територия, и започнаха нови преговори, че те предлагат фирма, че толкова ще е офертата, че ние ще ви се обадим, че ще проведем една следствена. . . Но въпросът не е в парите. Става въпрос те да кажат кога да отидем. Е, сега времето се развали, пак изтървахме. И пролетта изтървахме хубаво време, и сега изтърваваме хубавото време.

Установено ли е кой собственикът на "Хера" и мислите ли, че като приключи разследването, ще има повдигнати обвинения по този случай?

Значи, собственикът на кораба, за да се повдигне обвинение, не е нужно да се знае. Те така са замаскирали нещата, че. . . за нас е ясно кой е собственик. Дори и да не е собственик, този, който е поел ангажимент да полага грижи на добър стопанин за този кораб, за нас той е собственикът и той е бил длъжен с грижите на добър стопанин да управлява този кораб, да се грижи за него, и то има договор, който сме иззели и в който "Маестро шипинг" се задължава да полага всички усилия да се грижи за кораба, за товара и всички задължения, дори с право да го продава на трети лица и фирми. Нещата горе-долу са ясни.

Тоест има основания да бъде повдигнато обвинение?

Стига да намерим нещо, за което трябва да се повдигне обвинение, достатъчно данни за това нещо.