Членът на Борда на директорите на Нова Броудкастинг груп Силва Зурлева
Членът на Борда на директорите на Нова Броудкастинг груп Силва Зурлева / Нова
„При нас има само един кръг на влияние и той се нарича Нова тв“. Това казва членът на Борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп" Силва Зурлева в интервю на Паола Хюсеин за "24 часа".

Г-жо Зурлева, отскоро вече отговаряте и за новините на "Нова Броудкастинг груп" като член на Борда на директорите. Какво ще се промени в Нова тв?

Освен по-голямата отговорност, която ще нося, нищо друго няма да се промени. Нямам никакви намерения да правя персонални промени в новините и актуалните предавания. Всички колеги са големи професионалисти, имат енергията да променят нещата към по-добро и ако има някаква промяна, свързана с рубрики и предавания, тя ще дойде от тях самите, не от мен и моята позиция.

Преди години предишният собственик на телевизията - гръцкият бизнесмен Минос Кирияку, който ме покани в Нова тв, ми каза: "Силва, ако всички политически партии, правителството и другите институции са недоволни от тебе, значи си вършиш добре работата".

Тогава бях много наивна, нямах никакъв опит. Той ми обясни, че когато всички са недоволни, това означава, че телевизията е обективна и балансирана. Сега това пак е и моята основна задача - да продължа тази политика на телевизията.

Какво точно ще правите?

Моята задача и досега е била такава. Т. нар. контрол на новините - което не е на практика контрол, а търсене на баланс между новините от политикосоциален, икономически и всякакъв характер. В този смисъл моята най-голяма надежда и мечта е да има повече добри новини. Не само Нова тв, а всички телевизии - аз гледам новините на почти всички, и мисля, че сме длъжници на зрителите в това отношение.

Така че основното е да има баланс между добрите и лошите новини, защото понякога, когато гледаш емисия по телевизията - не говоря само за Нова тв, тя прилича на криминална хроника. Мисля, че това страшно много уморява хората и ги прави по-големи песимисти. Като казвам добрата новина, имам предвид новини, свързани с добри примери.

Има ли разделение в телевизията на хора на Нова тв и на Би Ти Ви? Чу се, че директорът на новините Дарина Сарелска може и да напусне.

Това са слухове, които нямат никаква почва. Ние сме един отбор и не се делим на хората, които от години са били в Нова тв, и тези, дошли от Би Ти Ви. В крайна сметка това е медиен пазар, на който качествените професионалисти винаги търсят по-доброто място за изява. Съответно и ръководството на телевизията търси най-добрите професионалисти за екран и за водещи.

Дарина категорично няма да напуска. Аз работя добре с нея, както и с всички колеги, които дойдоха от Би Ти Ви. Това, което ми харесва много у Дарина Сарелска, е, че тя има много твърд характер.

Веднъж завинаги трябва да се приключи с тази тема, защото сме един отбор. Телевизията е колективно творчество, колективен труд. И най-добрият професионалист сам не може да направи нищо. Той трябва да бъде част от един отбор и мисля, че такъв беше изграден в Нова тв.

Никога не съм допускала да ми влияят слухове. Примерно как някои от водещите гравитират около кръга "Капитал“.

Категорично не е така. Никога не съм имала и мисъл, че могат да бъдат проводник на някакво влияние. Те са професионалисти, а моите решения не се базират на подобни слухове. Нито водещите, нито директорът на новините и актуалните предавания Дарина Сарелска са свързани с каквито и да е кръгове. Тука има един кръг - Нова тв, това е.

Силва Зурлева netinfo

Ще сменяте ли хора, рубрики, предавания?

Категорично не! Като ръководство сме доволни от резултатите, които получаваме. Ние сме лидер на пазара и смятам, че в следващите години трябва да положим усилия да останем такива. Що се отнася до нови рубрики или предавания, това е въпрос, който се обсъжда с колегите. Имаме мениджърски срещи, на които заедно решаваме какво да се смени, какво ново да се създаде в програмата. Аз мога да си кажа мнението, но нямам никакво намерение лично да правя такива промени, въпреки че имам тези права. Имам и правата да сменям хора, но няма да го направя, защото не виждам смисъл. Доволна съм от колегите си и им вярвам.

Защо свързват телевизията я с Бойко Борисов, я с Иво Прокопиев или Христо Иванов? Има ли Нова тв друг тип връзки с политици?

Друг тип връзки на телевизията с политици няма. Тези слухове, които ни свързват с различни партии или политици, са изключително злонамерени.

В Нова тв никога - от 2000 г. досега, не е имало списъци с хора, които не могат да бъдат канени за участие. Ако някой иска да ме опровергае, да извади подобен списък.

Каква е целта на тези слухове, защо ги пускат?

Целта е да се накърни вярата в обективността на новините. Ако телевизията принадлежи на един политик, тя би трябвало да промени самата си линия на поведение. При нас няма такова нещо и смятам, че е абсолютно злонамерено, защото колкото се изкачваш нагоре, колкото повече доближаваш лидерската позиция, заемаш я и я развиваш, толкова повече злонамереността се насочва срещу тебе. Наскоро в "Комбина" Теодора Духовникова каза нещо, което ми направи много силно впечатление: "В България белегът за успеха е колко те мразят".

Не знам как е възможно, но е факт.

Нова тв принадлежи на MTG, това е истината, няма друга.

Цялото интервю с члена на Борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп" Силва Зурлева четете в „24 часа“
24 часа