Румен Янчев: Проектът 40 до 40 на Дарик ще открои личности с висок обществен принос
Румен Янчев: Проектът 40 до 40 на Дарик ще открои личности с висок обществен принос / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
Румен Янчев от журито на 40 до 40 в Кой говори по Дарик
67970
Румен Янчев от журито на 40 до 40 в Кой говори по Дарик
  • Румен Янчев от журито на 40 до 40 в Кой говори по Дарик

В първата фаза на проекта на Дарик "40 до 40" бяха подбрани над 150 личности от публичните номинации и предложенията на журито. Любопитно е, че близо 82% от номинираните са мъже, а 58% са на възраст под 30 години.

Чрез номинационна форма на сайта на проекта 4040.dariknews.bg всеки можеше да номинира себе си или личност, която смята за успешна, вдъхновяваща и иновативна.

Най-разпространените сектори, в които се изявяват номинираните в "40 до 40", са предприемачество (24%); икономика и финанси (14%); изкуства като кино (8%), музика (9%) и дизайн (18%). Сферата на образованието също е широко застъпена (12%), както и новите технологии (11%).

Броени дни след края на първата фаза на "40 до 40" в предаването "Кой говори" по Дарик гостува един от членовете на журито на проекта - Румен Янчев, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп".

Защо точно 40 до 40, а не 30 до 30 или 50 до 50?

Румен Янчев: Възрастта до 40 години, особено след завършване на средно и висше образование, е периодът, в който всеки търси реализация на потенциала, който е натрупал. Ако това не се случи до тези 40 години, след това става все по-трудно и по-трудно. Пробивите в повечето професии се случват в този период. Не че хората след 40 не се развиват, но около тази възраст те са по-иновативни.

Има ли хора с подобен профил около вас?

Румен Янчев: От моя първи работен ден работя в сферата на застраховането, повече от 33 години. От позицията, която заемам в последните 20 от тях, имам възможността да се срещам с много хора. За наша радост от тези, които ще се опитаме да подберем в проекта на Дарик, има достатъчно. Лично аз вярвам, че тук не всичко е Терминал 2, невинаги най-добрите напускат. Мнозина са останали и са решили да се реализират в България.

Клишето твърди, че най-добрите напускат.

Румен Янчев: Имам известни съмнения - не знам как се измерва това и не го подкрепям като констатация. Застраховането е дейност, която комуникира с почти всички браншове. Имам примери с хора, които са идвали при нас с очакването, че можем да помогнем техните идеи да се реализират. Нашата насоченост не е точно такава, това приляга повече на банки и инвестиционни фондове, но аз съм сигурен, че ще намерим повече от 40 достойни личности.

Румен Янчев Проектът "40 до 40" на Дарик ще открои личности с висок обществен принос
netinfo

Как си представяте тези хора, какви личности ви се иска да бъдат отличени?

Румен Янчев: Най-различни хора от най-различни сфери. Индивидуалисти, които са намерили своя път за развитие, отдадени са на своята сфера. Разчитам на голямото многообразие, което средата предлага и в която тези хора ни казват "ето, аз съм тук и съм направил това".

Каква е българската среда и доколко тя дава възможност за разгръщане на потенциала на всеки млад човек?

Румен Янчев: Всичко започва от образованието, което получаваш и съм сигурен, че по-голяма част от хората в тази класация имат добро образование. Без адекватно образование няма как да се получи развитието на тези млади хора. Тук идва проблемът, за който ни алармират напоследък, че много от преподавателите вече са в напреднала възраст, над 50 - 55 години. А за да обучаваш млади хора, е необходима енергия.

В образователната система има доста неша, които трябва да се променят, за да бъде развиван максимално потенциалът на младите. Четем непрекъснато за умни български деца, които печелят различни конкурси по математика, физика и други приложни науки. Това показва, че следващата стъпка е техните знания, енергия и потенциал да се насочат към реализация.

Има ли адекватни политики в подкрепа на желанието за наистина благоприятна среда за учене, за работа, за създаване в България?

Румен Янчев: Хората очакват малко по-различна подредба в държавата - да се даде възможност на можещите и знаещите, защото те могат да поведат нещата напред и нагоре. Желанието за промяна на един възрастен човек на 60 години и на един 25- годишен не е на едно и също ниво.

Доброто трябва да бъде за хората. Ще се опитаме да откроим личности, които не просто работят и допринасят добро само за себе си, а с широк обществен резонанс.

Човек може да бъде успешен, да се чувства комфортно, да е постигнал за себе си финансова независимост. В същото време това, което прави, може да е полезно не само за него, но и да е от обществена полза. Добрите примери са повече отколкото лошите.

Като погледнете към своите 40 години, как се виждате сега в тази позиция? Дали щяхте да бъдете достоен да попаднете в тази класация?

Румен Янчев: Имам усещането, че годините ми не са минали напразно.Твърде много усилия вложих да дадем възможност на млади хора в нашия бранш да бъдат успешни, да мултиплицират това, което сме започнали и в същото време да ги превърнем в лидери.

Така се развиха нещата, че на 35 години станах изпълнителен директор на дружеството. Преди това заемах подобна позиция за две години, но не в България.

Знам какво е предизвикателството, знам каква е отговорността. В момента много се радвам, че групата, към която принадлежи - Булстрад - има такава програма за лидери. Чрез нея за три години успяхме да обучим 15 души, като всички те са на възраст между 30 и 33 години. Ако на тази възраст успееш да изградиш лидерски умения, където и да попаднеш, каквото и да се случи, ще бъдеш много по-успешен.

В аудио файла можете да чуете целия разговор с Румен Янчев от журито на "40 до 40" в "Кой говори" по Дарик.

 

Актуални новини можете да следите на официалния сайт 4040.dariknews.bg и на страницата на проекта във Facebook - www.facebook.com/40under40.

Румен Янчев Проектът "40 до 40" на Дарик ще открои личности с висок обществен принос
netinfo