/ Личен архив
„Операта ми е като съпруг, а актьорското ми е като любовник“, споделя тя пред DarikNews
Тамара Ангелковска трудно би могла да се опише с една дума - тя работи като оперна певица и актриса, изнася концерти и може да омае всеки с таланта си. Младата жена е родена в Северна Македония, но избира да учи и да се развива в България.

Тамара
Личен архив

Пред DarikNews.bg Тамара разказа за своите мечти, защо е избрала нашата страна и коя е най-голямата награда за нея.

Какво те доведе в България?

От 7 години живея тук. Мечтата за голям успех ме докара в България. Колебаех се между България, Сърбия и Гърция, но България ми направи впечатление с високото ниво на образование. Дори не съм очаквала, че ще успея да работя с толкова големи артисти. По-добър вариант за мен не е имало. Освен Скопие, моят втори дом е София. Завършила е оперно пеене и по същото време следвах актьорско майсторство.

Тамара
Личен архив

Как се роди любовта ти към музиката?

Благодарение на майка ми се влюбих в операта. Тя много години е живяла във Франция. Пускаше ми опери от Верди, Белини , Моцарт, Доницети, Гуно. В началото, когато ми пускаше нямах интерес.

Тамара
Личен архив

Първоначално не бях привлечена, но скоро след това си пуснах арията от операта "Ромео и Жулиета" на Гуно - "Amour ranime mon courage" и ми хареса, пусках си на repeat. Kазвах си „защо аз да не бъда тази, която изпълнява и да ме слушат и да ми се радват" и така след няколко години съдбата ми подари това. Още от 7 годишна като флейтист, но нещо не ми достигаше, исках да бъда солист, исках да бъда на сцената, пеенето бе най-правилното нещо.

Сега, толкова години по-късно, мога да твърдя че получих много повече от това което търсих.

Тамара
Личен архив

А кое те привлече към актьорското майсторство, как се насочи към тази професия?

Според мен много малко оперни певци си изиграват добре ролите като актьори, когато са на сцената. Исках да съм цялостен артист, да го правя с финес. Исках актьорското да ми помогне да се доразвия, да няма преигравания на сцената. След време театърът започна да ми допада. Четях много пиеси, гледах много театър. Стана ми интересно и така до ден днешен нещата се получават. Аз смятам, че актьорското майсторство е наистина много важно, защото това е един от начините да задържим вниманието на публиката в тези 3 часа. Мисля, че за нито един артист не съществува по-голяма награда от аподисметните на публиката, от доволните лица след представлението. 

Тамара
Личен архив

Тамара
Личен архив

Как излизаш "извън себе си" и трудно ли ти е влезеш в друг образ?

Това е най-трудната част, всеки от нас има много трудни моменти, както и много щастливи. Най-щастливите ми моменти в кариерата са точно когато в същото време са ми се случвали най-тъжните неща в личен план. Трансформирам се в различни характери, поне за момент да избягам от реалността и от истинската Тамара. Трудя се и много се старая да усетя болката или щастието на героя си. Надявам се, че ми се получава, но най-добре това може да го каже публиката, дали хората са усетили тези емоции.

Как успяваш да намериш баланса между двете професии?

И без да ме питаш кое ми е по-любимо, първо трябва да кажа, че жертвам много неща от личния живот, в момента кариерата ми е на първо място. Обичам да използвам една метафора „операта ми е като съпруг, а актьорското ми е като любовник“. Старая се да се отдам на двете максимално. Когато например ангажиментите ми в операта надделяват, например появява се актьорски проект, който ме обзема на 90% и слагам операта под него, а след това обратното – има надпревара между двете, винаги едното е над другото. Харесва ми надпреварата между актрисата и певицата в мен.

Тамара
Личен архив

Тамара
Личен архив

Ти самата сподели, че си получила повече от това, за което си мечтала. А какви са твоите бъдещи изяви?

С колегите ми подготвяме представление, в което аз играя Мария Калас. В това представление двете професии ще се състезават и ще ми помогнат. Искам да представя тази велика певица по велик начин. Към ролята на Калас усещам най-голяма отговорност. Участвам и в проекти, които са смесени, много ми харесва. 

Имам концерти в Северна Македония, следват концерти в чужбина, радвам се, че лятото е изпълнено с много положителни емоции. На мен ми е много хубаво, аз си мечтаех времето ми да бъде изпъленно с ангажименти, това ми дава енергия и сила.

Най-голямата ми мечта е да направя концерт с музика от Владигеров, Парашкев Хаджиев, Томислав Зогравски, да смеся македонско и българско, искам да смеся културата на двете страни и да направя концерт. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня