Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име / БГНЕС, архив
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
88326
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
  • Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
  • Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
  • Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име
  • Овчаров: ГЕРБ се тревожи за резултата от вота, затова не вади име

В интервю за Дарик Румен Овчаров настоя кандидатът за президент на БСП да е обществена фигура, свързана с левицата, зад която да застанат всички, които желаят промяна в България. "В момента нито кандидатурата на Първанов, нито на Калфин могат да бъдат обединяващи за БСП. Усещането за предателство от тяхна страна е още много живо", посочи Овчаров.

По думите му ГЕРБ бави кандидатурата си, защото се притеснява за резултата от вота наесен. Според Овчаров позицията на наблюдател отвън не е типична роля за Борисов и за това едва ли тъкмо той щял да е претендент за президентския пост, но ако нямал друг избор щял да го направи. "Той се чувства добре като премиер, цялата държава е в ръцете му", добави Овчаров.

Ето какво още каза Румен Овчаров пред Дарик:

Как е животът извън политиката?

Много добре!

Всъщност има ли живот извън нея за човек, който дълги години е бил в политиката?

За съжаление, няма. Оказа се, че може да се участва активно в политическия живот и без да имаш партийни и политически пагони.

Тази седмица ви върнаха в политиката с телефонно обаждане. Изненадахте ли се, когато премиерът Бойко Борисов Ви позвъни с въпрос кого за назначи за шеф на АЕЦ "Козлодуй", тъй като сте познавали специалистите в централата повeче от него?

Не беше точно такъв разговорът. Премиерът понякога казва неща, които не съответстват съвсем точно на истината. Това, което съм казал за ръководството на атомната електроцентрала, е нещо, което винаги съм казвал за нея - че тя не е фабрика за мармалад и не може да се разглежда като касичка, от която могат да се точат пари непрекъснато. Това е високотехнологично производство, свързано с много сериозни рискове и за това ръководител на централата трябва да бъде много висококвалифициран специалист в това производство. Това съм му казал и от тази гледна точка вече изборът се оказа предизвестен. Силно са преувеличени слуховете за моето силно влияние в енергетиката и особено при премиера.

Не се чувствате като вечния кадровик в българската енергетика?

Не, не! Тези неща ги слушам от много години. Това, което се случва в енергетиката в момента, е същото, което се случва в цялата българска икономика. Проблем са не толкова хората, които ръководят държавните дружества, а тези зад тях, които ги карат да сключват неизгодните договори, да допускат неквалифицирани фирми да участват, включително в търгове за оборудване, което е изключително важно за ядрената безопасност като тази така наречена апаратура за контрол на неутронния поток.

Всъщност като с касичка ли се е отнасял вече отстраненият директор на АЕЦ Димитър Ангелов към поръчките в централата, за които се коментира, че са нагласени?

Не искам да се включвам в този хор срещу Димитър Ангелов. Всички, които сега приказват, допреди няколко дни и седмици мълчаха, защото не знаеха дали той ще бъде освободен след приключване на договора му. Сега, като се разбра, че ще бъде сменен, се извадиха много борци срещу него. Не искам и аз да се включвам.

Всъщност какъв беше поводът за обаждането, като казвате, че не сте посочили име?

Е, коментирахме въпроса. Коментирахме какво се случва в атомната централа и какви са възможните варианти, но изборът си беше изцяло техен, аз го подкрепих от гледна точка на това, че трябва да е човек специалист.

Сред темите от отиващата си седмица беше и тази за изтеклите в Уикилийкс мейли на бившия държавен секретар на Съединените щати и настоящ кандидат за президент Хилъри Клинтън. Сред тях и този на един от заместниците й, от когото става ясно, че външният министър в първото правителство на Бойко Борисов Николай Младенов докладва на Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в Евразийския регион, за намерението да бъде спрян проекта АЕЦ Белене. Кой чужденец трябва първи да бъде информиран за едно такова решение - висш служител на Държавния департамент или на руското Министерство на външните работи?

Честно да си призная не виждам логика нито едното да е вярно, нито другото. Ако се върнем към това, че Бойко Борисов ми се е обаждал да ме слуша какво да прави в енергетиката, ако ме беше слушал 2012 година, нямаше да се вкараме в този екшън за "Белене", но той тогава слушаше Хилъри Клинтън, така че сега ще си сърба попарата. За съжаление, ще я сърбаме всички ние, като почнем да плащаме.

За управляващите информацията в тези мейли е претоплена манджа и в това няма скандал?

Това, че някога по тази информация не е станал скандал, не значи, че няма скандал. За мен това е супер скандал - министър на външните работи да докладва на служител на чужда държава, че поръчката, дадена от въпросната държава, е изпълнена. Чий служител е този министър - на Съединените щати или на България?! Вярно е, съюзници сме, но всяка държава си има своите национални интереси - как ги защитават нашите министри?! И не само Николай Младенов, и сега има доста примери като т.нар. "флотилия в Черно море". С кого е съгласувано, как е взето решението, после изведнъж се оказа, че нищо не били договаряли.

Извинявайте, така не става, вие представлявате държавата. Що за държава сме - днеска казва едно, на другия ден обратното. В това е силата на държавата, да има последователна политика в интерес на своите граждани и да я отстоява, а не да изпълнява заповедите или желанията на този или онзи, колкото и велик да е той.

Можете ли да гарантирате, че когато вие бяхте в управлението, не са изпълнявани нечии други заповеди?

Не, не мога да гарантирам такова нещо. Но мога да гарантирам, че аз не съм изпълнявал такива заповеди, за това си плащам и цената, като сега коментирам свободно отстрани.

Сигурно сте чули новината от парламентарния контрол вчера, че министърът на икономиката е увеличил ръководството на неработещото летище в Стара Загора и така петима души управлявали трима. Обяснението на Лукарски е, че там щяла да се развива нова индустриална зона, имало чуждестранен интерес и не можело чистачките или продавачите на билети да преговарят с тях?

Е, с трима не могат да се срещнат, с петима могат... Очевидно има нещо предвид министърът, но трябва да има някаква икономическа логика в тези действия, иначе всичко е търсене на място на партийни съратници, които са също хора и трябва да се прехранват, друг е въпросът дали всички трябва да им плащаме!

Познавате отдавна новия председател на БСП Корнелия Нинова, не само като партиец, а и чисто като професионален път. Как отговаряте на онези „доброжелатели", които споменават Иван Костов като човека, спомогнал за старта й нагоре, когато е оглавявала Техноимпекс?

Всеки от нас преживя тези години по един или друг начин. Това, че тя е станала ръководител точно в този период, съвсем не значи, че тя е била първа приятелка на Костов. Това беше време, когато СДС се движеше на вълната на ентусиазма на хората. Фактът, че след това тя е осъзнала плюсовете на социалистическата партия, ме кара да мисля това за добър знак.

Как гласувахте на референдума в БСП за президентския вот - за чисто партийна или обща лява кандидатура?

Гласувах така, както десетки пъти съм казвал публично, че в дадената ситуация е важно БСП да обедини не толкова твърдото си ядро, а онези, които търсят алтернативата на ГЕРБ в управлението на страната, на недоволните от управлението на заден ход на държавата - днес правим съдебна реформа, утре не правим, днес правим пенсионна реформа, утре не правим, днес в МВР, утре не. Това управление на заден ход е обречено и неизбежно ще доведе до катастрофа. То е като да караш кола на заден ход в скоростната лента на магистралата, ако не днес, утре някой ще те удари, няма начин да не се случи. На хората това не им харесва и се вижда от социологическите проучвания, колкото и да си помпа рейтинга премиерът. Това е важното за БСП да намери кандидатурата, зад която да застане и тя и всички, които желаят промяната у нас!

И Вие ли смятате, че Георги Първанов не трябва да бъде въпросната кандидатура. Корнелия Нинова беше категорично против, защото лидерите на можело да бъдат обединяващи фигури...

Аз съм човек, който е казвал, че Георги Първанов е най-добрият президент, който до момента е имала България, но това не означава, че той може и трябва да бъде отново президент. Права е Корнелия Нинова, че в момента нито кандидатурата на Първанов, нито на Калфин могат да бъдат обединяващи за БСП. За нашата партия е характерно, че в един момент старите предатели, се превръщат в нови лица след известно време. Усещането за предателството и спрямо Първанов, и спрямо Калфин е прекалено живо, то беше прекалено скоро, за да очакваме, че изведнъж ще пламне всепартийна любов към тях двамата. Затова трябва да се търси друга кандидатура.

Партийна или встрани от нея?

Според мен това трябва да обществена фигура, свързана по някакъв начин с левицата, но при всички случаи независима фигура, която създава усещане за държавност, за институционалност, защитник на националните интереси, пазител на държавността, а не някакъв фронтмен, който се хвърля да защитава непрекъснато чужди геополитически стратегии.

Имате ли някого конкретно предвид?

И да имам, няма да го кажа.

Прави силно впечатление заявката да не се сътрудничи с ДПС по темата, знаем, обаче, че винаги гласовете на Движението за права и свободи са решаващи за избора на държавен глава, така те могат да отидат за Цецка Цачева например? Това ли предпочитате?

Не знам дали тя ще бъде кандидат за президент.

Няма значение кой, Цечка Цачева, Томислав Дончев или пък Бойко Борисов, това ли предпочитате, гласовете на ДПС на отидат другаде?

Не предпочитаме, разбира се, това, но трябва да сме наясно, че цената, която плаща БСП от неколкократните си взаимоотношения с ДПС, е изключително висока. Ако трябва да ви припомням, още 2005 година, когато Ахмед Доган, за да смъкне резултата на БСП и да направи участието на ДПС във властта задължително, обяви две седмици преди изборите, че коалицията между ДПС и БСП е вече договорена. Само, че стана така, че го направи по най-лошия начин. Гласовете и на БСП, и на ДПС тогава не стигаха за парламентарно мнозинство. 2009 година ни изигра номера с "разпределението на порциите" и то точно пак две седмици преди изборите и ние тотално ги загубихме. За правителството на Пламен Орешарски и ролята, която изиграха там Делян Пеевски, Цветан Василев, разбира се, със силната подкрепа на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, също едва ли има смисъл да коментирам. Така, че аз по принцип не съм против взаимоотношенията с ДПС, но те трябва да бъдат изчистени от мръсотията на корпоративните интереси, нещо, което до момента винаги е доминирало при каквито и да било участия на ДПС във властта.

Със сегашното ДПС, без Пеевски и Местан, възможно ли е това да се случи?

Не мисля, че Местан беше фигурата, която определяше тази философия, нито пък, че Карадайъ е фигурата, която сега ще определи тази философия. Там този, който задава тона е друг, но той, за съжаление, си е там.

За Ахмед Доган говорите?

Очевидно!

Т.е. не смятате, че занапред не може да има колаборации с ДПС?

Може, но при много ясни публични ангажименти, поети от двете страни, а не на базата на някакви договорки, при които доминират чисто корпоративните интереси.

Как си обяснявате тупането на топката и това, че все още няма обявени кандидатури за президентските избори от партиите?

То е ясно. Двете партии се дебнат кой ще е пръв и каква ще е кандидатурата, за да се определи другата кандидатура, на базата на вече обявената. Това, ако за БСП има някаква логика, защото е в по-сложна ситуация и стъпките, които прави според мен са правилни, включително вътрешнопартийния референдум, то за ГЕРБ това е знак за сериозно безпокойство за резултата от тези избори. Няма я тази увереност за това, че и муле да посочи Бойко Борисов, то ще бъде избрано. За това се очаква до последния момент да се види коя ще е кандидатурата на БСП, очевидно има притеснение при определени кандидатури на БСП.

Очаквате ли Бойко Борисов лично да влезе в тази битка?

Не му подхожда на натурата, на характера, той е човек, който обича да е вътре в играта, да раздава ролите, да сменя играчите, актьорите. Тази наблюдателна позиция, на наблюдател отвън, който от време навреме ще може да се намесва някъде с доста голямо влияние, според мен не е неговата роля, но може би ако няма друг изход като партия и личност, би го направил.

Имаше коментари от страна на анализатори, че ще поиска да заеме и този пост, само президент не е бил?

Той се чувства добре като министър-председател, така или иначе цялата държавата е в ръцете му, всичко се случва, както той прецени.