Октай: ДПС стана ЕООД, ще се разпадне след изборите
Октай: ДПС стана ЕООД, ще се разпадне след изборите / снимка: parlament.bg
Три версии за смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, лансира пред Дарик бившият секретар на движението и депутат в 39-то Народно събрание Осман Октай. Той не изключи възможността ДПС-лидерът да е в основата на случилото се с в петък вечер в т.нар. „сараи на Доган". Ето какво още каза Осман Октай в интервю за Дарик:

Това е една от фазите на засягане на тези обръчи. На някой, някъде не са му издържали нервите.

Казвате като вероятни два сценария заинтересовани лица Ахмед Емин да почине – тези, които са финансирали и тези, които са финансирани?

Те са три възможни варианта. Ако всичко се осветли и се разбере, че наистина е посегнал на живота си, тогава отпадат другите два варианта, но докато я има тази тайнственост и паника, и противоречиви послания, и всичко се крие – тогава вече се навежда на две възможности – или този, който е вземал, или този, който е давал. Някой е заинтересован да прекъсне тази връзка. Финансираните са сараите.

Т.е. Ахмед Доган?

Да.

Не изключвате появилата се, разбира се, чрез анонимността на интернет форумите, версия, че той стои зад случилото се?

Това е една от възможните версии. Втората версия е други централи, т.н. обръчи, които са се обслужвали от неговата власт и ако са били притеснени от тези разработки.

Какво е знаел Ахмед Емин, за да е ключ към тайните на Ахмед Доган?

Ахмед Емин е знаел всичко за това, което се случва около кабинета на Доган. Всякакъв вид комуникации с всички обръчи и с всички властимащи – президенти, министри и т.н.

Казахте тези дни, че Ахмед Доган е избухлив човек, лабилен дори, възможно ли е за тези години, в които е работел с него Ахмед Емин, да е станал и той лабилен дотолкова, че сам да посегне на живота?

Не, не вярвам. Човек, който има три невръстни деца може да направи всичко друго, но не и да посегне на живота си. Още повече го познавам. Човек много лесно може да се оттегли, нали.

Той не е уцелил момент, в който да се оттегли?

Ами сигурно. Понеже беше един наивен идеалист като интелектуалец, може би си е мислел, че прави нещо много добро и свещено.

Какво същност е било това нещо много добро и свещено?

Да разнася информация, да осъществява комуникация, да реализира цялостно обслужване на лидера.

Проговарял ли е за финансите?

Не вярвам. Може да е отговарял само за разнасянето на финансите.

Не е държал ключа от „черната каса” на ДПС, както твърди дясната опозицията?

Не вярвам, познавайки работодателите му – те нямат доверие на никого.

До каква степен Ахмед Доган допуска някого до себе си и колко близък му е бил Ахмед Емин?

Само обслужващия персонал.

Какъв знак за вас е, че лидерът на ДПС не отиде на погребението?

Пак е лабилността му.

До кога смятате, че ще мълчи?

Той винаги мълчи.

Може ли мандатоносителя да е заложник на властта както твърдите?

Аз мисля, че най-голям интерес оттук нататък, след като знае, че ни предстои много тежка политическа зима и социална зима, най-голям интерес оттук нататък от предсрочни избори биха имали „Позитано” и президентът, за да не реализира ГЕРБ самостоятелно мнозинство заедно с „Атака” конституционно мнозинство при едни редовни избори. Едни предсрочни избори минават чрез похарчването и коалиционни партньори.

А ако няма предсрочни избори?

Ако няма предсрочни избори, самите те ще бъдат похарчени, пак заедно с цялата компания.

Закъсня ли Ахмед Доган с оттеглянето си от политиката, за което на няколко пъти даде заявка, но така и не направи?

Той никога не е бил искрен, по-скоро се е радвал на любовта на всички – аман заман недей да се оттегляш. Това беше един негов цирк и вътре в партията, и пред обществото. Иначе, когато искрено в много малък кръг е бил откровен, казвал, аз съм създал тази организация, аз ще я унищожа, но няма да я предоставя в ръцете на никой друг.

В такъв случай какъв очаквате да е краят на политика Ахмед Доган?

Не само краят на политика Ахмед Доган, аз още когато се разделяхме 2001 г. му казах, че няма да му е щастлив краят, независимо, че ще бъде много щастлив и ухажван по време на власт, но след това обезателно ще бъде похарчен. Не му завиждам за старините. Има дълбоки старини, но не му завиждам, ще остане сам, но след следващите парламентарни избори, когато и да са те, ще започне и началото на края и на ДПС, защото там няма да остане никой. Тя стана партия на властта с всички кадри, там няма вече идеалисти, там няма партийни функционери, там са само хора, които ги обединява консумирането на власт.

Виждате ДПС в опозиция след следващите избори?

Следващите избори ДПС ще бъде в опозиция и ще остане там с една парламентарна група до края на следващия парламент и вече няма да има ДПС. Ще се разпаднат структурите от само себе си.

От казаното до тук става ясно, че ДПС не е ЕООД, а ООД, така ли?

Не, ЕООД е.